ОУ“СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ЧЕСТВА 175 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

         ОУ”Св.св.Кирил и Методий” гр. Елхово чества своя 175 годишен юбилей в деня на църковния празник на двамата братя първоучители – 11 май. Празникът недвусмислено показа, че училище “Св.св. Кирил и Методий” е училище с традиции и бъдеще !

         ОУ”Св.св.Кирил и Методий” гр. Елхово чества своя 175 годишен юбилей в деня на църковния празник на двамата братя първоучители – 11 май. Празникът недвусмислено показа, че училище “Св.св. Кирил и Методий” е училище с традиции и бъдеще !

            Денят започна с издигане на националното знаме, след което празничното шествие се отправи към читалище “Развитие”. Да споделят празника с ученици, учители и родители бяха дошли председателят на ОбС Елхово Стоян Овчаров,  кметът на община Елхово Петър Киров, Николай Богдев от РИО на МОН Ямбол, членове на Училищното настоятелство, Мария, Любка и Надежда Докторови – внучки на г-н Докторов – главен учител в училището от 1899 до 1913 година, бивши учители и възпитаници на училището, приятели.

            В поздравителното си слово Тинка Атанасова директор на училището с гордост отбеляза, че днес училището достойно осъществява своята мисия – осигуряване на високо равнище на общообразователна подготовка и  формиране на личности с широка обща култура и изразена гражданска позиция. Преподавателите с обич и взискателност обучават и възпитават своите ученици, откриват и насърчават техните заложби. Благодарение на общите усилия на училищното ръководство и колектив, на общинско ръководство, Училищно настоятелство, родители и обществени организации, ОУ”СВ.св.Кирил и Методий” съчетава в себе си традиции  и новаторство, последователност и творчество, каза още г-жа Атанасова.

Поздравителен адрес към училищното ръководство, колектива и учениците отправи Кметът на община Елхово. ОУ”Св.св. Кирил и Методий” наследява първото училище в Елхово за да се превърне днес в институция, в която висококвалифицирани учители и служители изпълняват достойно благородната си мисия, каза г-н Киров и пожела на учителите да обучават и възпитават децата в духа на демократичните ценности, а на учениците да бъдат дръзки и неуморни и да покоряват върховете на знанието.

            С празничния си концерт възпитаниците на училището изявиха своя талант , знания и умения. Мажоретки от ПДГ, песни, български народни и латино танци и още много изпълнения от децата предизвикаха много емоции в публиката.

            Редица празнични прояви организираха още в училище “Св.св. Кирил и Методий”. Конкурс за рисунка, снимка и литературна творба на тема “Моят свят”, литературна вечер на тема “В чудния свят ня приказките”, празник на словото, рисунка върху асфалт, среща по футбол, представяне на мултимедиен филм “Приказка за едно училище” са само част от мероприятията, в които се изявиха децата.

            ОУ”Св.св. Кирил и Методий” е наследник на първото училище в Елхово, открито през 1833 година в малка частна къща на църковния двор. През годините то се помещава в сграда разположена близо до днешния районен съд, бившата сграда на гимназията. От 1970г. до 1973г. се изгражда съвременната сграда, определена от тогавашните ученици, учители и общественост като “дворец на мечтите”. През миналата година на сградата са извършени ремонтни работи с енергоспестяващ ефект със средства на община Елхово. Училището има богата материално-техническа база. Разполага с кабинети по различни предмети – биология, химия, физика и др., два компютърни кабинета, мултимедиен кабинет, Вазова стая, работилница с оборудвани кабинети за часовете по труд и техника, стаи за занимания за деца със специални образователни потребности, кабинет за логопед и психолог, три физкултурни салона, спортни площадки в училищния двор. Училището разработва и печели проекти. “Детска фолклорна магия” е последния проект на училището, който е към края си. ОУ”Св.св. Кирил и Методий” е модерен център за образование, възпитание и култура на младото поколение от региона.