ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА В БОЯНОВО

         Плоча в памет на първия пуск на ракета откриха в Бояново. Тържеството бе повод  за срещи и спомени на ракетчиците от Бояново.

          Плоча в памет на първия пуск на ракета откриха в Бояново. Тържеството бе повод  за срещи и спомени на ракетчиците от Бояново.

            На  11 май на
1963 г. в  околностите на село Чубра, в близост до полигон „Ново село” е била изстреляна първата наша тактическа ракета „земя-земя”.`С това се поставя началото на новия род войска – тактически ракети.Пускът извършва новосъздаденият и първи за Българската армия  по това време дивизион, дислоциран край  село Бояново, община Елхово. В знак на живия спомен за тези години в  с. Бояново откриха паметна плоча.

Тържеството споделиха зам. кмета на община Елхово Христо Христов, ген. Тодоров, полк. Балканджийски и членове на  клуб „Ракетни войски и Артилерия – Олимпий Панов“,представители на ЦС на СОСЗР,  Красимир Вълев – председател на Областния съвет на СОСЗР Ямбол, Георги Георгиев – председател на ОбС на СОСЗР Елхово, бивши ракетчици, приятели.

            Паметната плоча е разположена в градинката пред Военния клуб в селото. Лентата прерязаха ген. Тодоров и зам. кметът на община Елхово Христо Христов. Отец Чакъров освети паметния знак. Присъстващите почетоха и паметта на загиналите във войните  бояновци  с поднасяне на цветя и венци пред паметника и панихида отслужена от отец Чакъров. Тържеството продължи в залата на Военния клуб. Г-н Христов прочете поздравителен адрес от кмета на община Елхово Петър Киров. Пускът на ракетата ни дава основание да се гордеем, че село Бояново и Елховският край се свързват с един от символите на Българската армия- Ракетните войски. Използвам възможността да изразя признателността си към загрижеността Ви за опазване на историческата памет и да ви пожелая успехи в благородното начинание, здраве и дълголетие се казва още в поздравитерния адрес.

Срещата завърши с концерт на самодейния състав на подп. Лазаров.