СЪБИРАТ РАЗДЕЛНО ОТПАДЪЦИ И В СЕЛАТА ОТ ОБЩИНА ЕЛХОВО

         В осем от населените места на община Елхово събират разделно отпадъци от опаковки. В селата Гранитово, Мелница, Лесово, Изгрев, Пчела, Малък манастир, Кирилово и Бояново са разположени 21 комплекта от кофи от по 240л за стъкло, хартия и пластмаса.

           В осем от населените места на община Елхово събират разделно отпадъци от опаковки. В селата Гранитово, Мелница, Лесово, Изгрев, Пчела, Малък манастир, Кирилово и Бояново са разположени 21 комплекта от кофи от по 240л за стъкло, хартия и пластмаса.

            В Елхово се извършва разделно събиране на отпадъци от опаковки вече близо година и половина. В града са разположени 16 големи комплекта от 1100л и 20броя комплекта от 240л. Те са поставени на определени места в града с най-голяма гъстота на населението и където се генерират най-голямо количество отпадъци от опаковки – жилищни райони, главни улици на града, търговски обекти, учебни и детски заведения и пр. Стандартната честота на извозване на отпадъци от опаковки в системите на “РеПак”АД, която обслужва по договор община Елхово, е веднъж седмично за хартия и пластмаса и веднъж на две седмици за стъкло. От април 2008г. площадката за събиране, сортиране и временно съхранение на отпадъците от опаковки се намира на територията на Елхово.

ОбС  Елхово прие през август 2007г. “Програма за разделно събиране, съхранение, транспортиране, сортиране и обработка на отпадъци от опаковки на територията на Община Елхово”. Основна цел на програмата е прилагането на системата, чрез което да се осигури: опазване и защита на околната среда, намаляване на количеството на депонираните отпадъци, оптимално и екологосъобразно събиране и предаване за оползотворяване на отпадъците от опаковки на територията ни, постигане на високо ниво на участие на обществеността, изпълнение на изискванията, определени в действащото национално законодателство при управление на отпадъци от опаковки, събиране на реални данни за образуваните отпадъци от опаковки, недопускане на непосредствен риск за здравето на хората и околната среда, възникващ от отпадъците от опаковки в община Елхово.

За популяризиране на разделното събиране на отпадъци от опаковки са проведени информационни мероприятия: издадено е помагало за учителите в средните училища “Управление на отпадъците за ученици”, презентация на “РеПак”АД на семинар в гр. Елхово, отпечатани са брошури по проект “Обществено частно партньорство за подобряване на околната среда в гр. Елхово”, изпратени са уведомителни писма за разделно събиране на отпадъци от опаковки до търговските обекти.

По данни на “РеПак”АД събраните и предадени за рециклиране количества рециклируеми отпадъци от опаковки имат следните средно месечни стойности: хартия и картон – 1,3т., пластмаса – 0,8т.  и стъкло – 0,5т. Негодните за оползотворяване отпадъци се транспортират на сметище на гр. Елхово.

От февруари 2008г. започна функционирането на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки и в някои от по-големите населени места на община Елхово. Поради голямото разстояние и малкия брой жители, тези населени места ще се обслужват с един курс два пъти месечно. Всички останали населени места с над 300 жители на територията на община Елхово ще бъдат включени в системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки до края на 2008г.