Община Елхово ще работи и по проект за опазване на нематериалното културно наследство чрез изграждане на инфраструктура

IMG_1332Кметът на община Елхово г-н Петър Киров посрещна каймакамина (Околийският управител) на Лалапаша в малката заседателна зала на Община Елхово. На провелата се работна среща бе връчен договор за реализацията на съвместен проект между двете общини, а именно „Опазване на нематериалното културно наследство в региона на Елхово и Лалапаша чрез изграждане на инфраструктура за провеждане на традиционни събития”, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

На 24 януари кметът на община Елхово, като водещи партньори подписа договор за безвъзмездна финансова помощ за реализацията на проекта, с който се цели да се повиши качеството на живот в района на Елхово и Лалапаша чрез опазване на нематериалното културно наследство, подобряване достъпа до райони с висока природна стойност и тяхното популяризиране.

Дейностите по проекта са насочени към създаване и оборудване на места за отдих в близост до поречието на р. Тунджа, ще бъдат изградени противопожарни безопасни места за пикник с маси и пейки, системи от пешеходни алеи около стадиона и предпарковото пространство. С цел повишаване на информираността за разнообразието на нематериалното културно наследство, високата природна стойност на нашия регион и за стимулиране на туризма и контактите между местните общности предстои обновяване на стадион „Стефан Караджа”. Заложените дейности предвиждат изграждане на козирки над трибуните на стадиона, възстановяване и изграждане на седалки по трибуните, ремонт на съществуващите съблекални и осветление по алеите.