НОВА СТРУКТУРА НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ

       Нова структура на общинска администрация одобри ОбС Елхово на заседанието си от 22.05.2008г. Промените влизат в сила от 01.07.2008г.

            Нова структура на общинска администрация одобри ОбС Елхово на заседанието си от 22.05.2008г. Промените влизат в сила от 01.07.2008г.

            Промяната в структурата на общинска администрация е необходима съгласно § 23 от Закона за държавния бюджет на Р България за 2008г., който разпорежда намаляване числеността на персонала на администрацията с не по-малко от 12 на сто. Новата структура е съобразена със ЗМСМА, Закона за администрацията. Спазени са задължителните за общините нормативи по Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите и в администрацията за численост на дирекция, отдел и сектор в община до 50 000 жители, съответно не по-малко от 6 и 3 щатни бройки.

            Структурата на общинска администрация, като минимум, е необходимо да въведе разделянето на администрацията на обща и специализирана, да определи броя на зам. кметовете, кметските наместници и служителите в кметствата, броя на дирекциите  и общата численост на персонала и числеността на отделните звена.чл. 5 от ЗА разделя администрацията в общините на обща и специализирана. Общата администрация подпомага организационно дейността на кмета, създава условия за осъществяване  дейността на специализираната администрация и извършва техническите действия по административното обслужване на граждански и юридически лица. Специализираната администрация включва звената, които подпомагат осъществяването на правомощията на кмета на общината, свързани с неговата компетентност.

            От 01.07.2008г. общинска администрация ще бъде структурирана в три дирекции – “Административно-правно и информационно обслужване” /АПИО/, “Финансово-стопански дейности” /обща администрация/ и “Строителство, архитектура, общинска собственост и европейска интеграция” /специализирана администрация/. Общата численост на администрацията се намаля от 99,5 щатни бройки на 93,5, от които 71,5 – на държавно финансиране и 22 на местно финансиране.

            Кметствата на територията на общината с избрани кметове са 12. Кметските наместничества с назначени кметски наместници са 6. Служителите в кметствата са общо 6,5 щатни бройки, от които 1 на държавно финансиране и 5,5 на местно. Запазва се броя на зам. кметовете.

            В Дирекция АПИО е структуриран отдел “Административно обслужване”. Съгласно ЗА в тази дирекция са канцелария, ГРАО, правно-нормативно обслужване, човешки ресурси и сектор “Център за услуги и информация на гражданите”/ЦУИГ/, който е задължително звено, съгласно Наредбата за общите правила за организацията на административното обслужване.

            Към Дирекция ФСД са включени два отдела: “Бюджет, финанси и ТРЗ” и “Местни данъци и такси”/МДТ/. Стартирането на Оперативните програми и откриването на нови, по-големи възможности за финансиране на общината от средства на ЕС и други източници  налага засилване на дейността по разработване на проекти и програми, поради което към Дирекция “Строителство, архитектура, общинска собственост и европейска интеграция” се структурира и  отдел ”Евроинтеграция и хуманитарни дейности”. За този отдел са предвидени 5 работни места.