В ЕЛХОВО ПРОВЕЖДАТ БАЛКАНСКИ ПЛЕНЕР „ЯНИЦА“

В дните от 20.06. до 26.06. 2008 г.  в Елхово се провежда третото издание на Балканския пленер “Яница”. За първи път в пленера участват и художници от Р Турция.


 

В дните от 20.06. до 26.06. 2008 г.  в Елхово се провежда третото издание на Балканския пленер “Яница”. За първи път в пленера участват и художници от Р Турция.

Пленерът се  организира под патронажа на кмета – Петър Киров и има за цел да се популяризират чрез произведения на изкуството уникалната природа на Елховския край, архитектурно-историческите забележителности, бит и духовност, изразени чрез предания, фолклор, нрави и обичаи. Идеята е да се даде възможност за изява на творци с доказана творческа индивидуалност от България и Турция. Елховските творци са представени от Васил Василев, Ангел Трънков, Куман Сталев и Димитър Борисов. Худажниците от Р Турция са представени от две дами – Дениз Байав и Нуркан Пердачи от Одрин. На пленера ще творят още Дона Неделчева и Таня Стоилова от Ямбол, Велислав Минеков от София, Димитър Витанов от Казанлък, Веско Велев от Троян. Всеки автор сам определя и осигурява материалите, с които да работи без ограничение във формата и техниката на изпълнение на творбите.

Участниците са настанени в хижата “Старият мост”, стопанисвана от Туристическо дружество “Родни простори” Елхово. 

В съботния ден групата творци посети долмените край с. Голям Дервент. Изключителен интерес у творците предизвика откритият долмен в м. Пещерите. Съоръжението бе открито от проф. Агре през 2007г. Мегалитното съоръжение датира от ²Х – V²²²в. пр. Хр. Върху входната плоча към гробната камера на долмена би открита дълбоко издълбана рисунка на двойна брадва, обрамчена с кръг, а наоколо  са изображенията на змии. В тракийските религиозни представи тези символи се свързват с царя жрец.

На 25 юни, в сряда,  ще бъде организирана  експозиция от създадените творби в ритуалната зала на Елхово.

За  резултатите от пленера ще бъде издадена брошура.