Проект за допълнение на Наредба №7 на Общински съвет- Елхово за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово

СЪОБЩЕНИЕ:

Съгласно чл.26 ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК в законоустановения срок от 14 дни, община Елхово чрез настоящето публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта за допълнение  на Наредба №7 на Общински съвет- Елхово за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово

МОТИВИ:

към проект за допълнение  на Наредба №7 на Общински съвет- Елхово за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово

  1. Причини, които налагат приемането.

Във връзка с приемането на Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово, съгласно изискванията на разпоредбата на чл.99, ал. 3 от Закона за движението по пътищата изменен в ДВ, бр.37 от 2015 г. се налага приемането на проект за допълнение  на Наредба №7 на Общински съвет- Елхово за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово.

На основание чл. 167, ал. 2, т. 2 от ЗДвП, определените от кмета длъжностни лица използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата цена за паркиране по чл. 99, ал. 3, до заплащане на цената и на разходите по прилагане на техническото средство, това налага необходимостта Общински съвет – Елхово да определи и цена на разходите по прилагане на техническото средство.

С §8 от Заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата обнародван в ДВ, бр.37 от 2015 г. е изменен и допълнен чл.6 от Закона за местните данъци и такси. С направеното допълнение в ал. 2 на същия член се регламентира, че за всички услуги и права, включително по ал. 3, предоставяни от общината, с изключение на тези по ал. 1, Общинския съвет определя цена. Новосъздадената ал.3 разпорежда, че за ползването на общинските тротоари, площади и улични платна или на части от тях като зони за платено и безплатно паркиране по Закона за движението по пътищата се определя с наредба на общинския съвет.

Съгласно чл.3 /1/ от Наредба №7 на Общински съвет – Елхово за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово, размерът на местните такси и цени на услуги се определя в български лева. Местните такси са прости и пропорционални и се заплащат безкасово, в брой или с общински таксови марки, предварително или едновременно с предоставяне на услугите, с изключение на тези, за които с нормативен акт е предвидено друго.

            На основание чл.4 /1/ от същата наредба  „Размерът на местните такси и цени на услуги се определя при спазване на следните принципи:

  1. възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата;
  2. създаване на условия за разширяване на предлаганите услуги и повишаване на тяхната качество;
  3. постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси;
  4. ефективно разпределение на общински ресурси чрез определяне на такси и цени на услуги;
  5. насърчаване на частния сектор в предоставянето на регламентираните в Наредбата услуги.

/2/ За услуга, при която дейностите могат да се разграничат една от друга, се определя отделна такса за всяка от дейностите.”

Предвид горепосоченото предлагаме да бъдат направени допълнения на Приложение №1 от Наредба 7 на ОбС-Елхово – За цени на услуги, предоставяни от общината, които не са уредени с нормативни актове, като се създаде нова позиция в приложение №1, под номер 65 с текст:

65. Цени за кратковременно паркиране в Синя зона    
 

 

65.1

  за услугата кратковременно паркиране по чл.5, ал. 1 от Наредбата за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово, определена като зона вкл. ДДС 0,50лв./час
 

 

 

65.2

  за месечна услуга служебен абонамент съгласно по чл.6 от Наредбата за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Елхово, определена като зона  

вкл. ДДС

 

80,00лв.

 

65.3

цената на разходите по прилагане на техническото средство по чл. 167, ал. 2, т. 2 ЗДвП вкл. ДДС 7,00лв.
  1. Целите, които се поставят:

Проектът за допълнение на Приложение №1 от Наредба 7 на ОбС-Елхово, в частта относно предлаганите нови услуги за кратковременно паркиране и служебен абонамент цели привеждането й в съответствие с действащите нормативни актове от по-висока степен, както и постигане на по-пълна регламентация в уредбата на обществените отношения, касаещи предоставянето на този вид услуги. Предложените цени в Приложение №1 цели определянето на стойност на услугите, позволяваща възстановяване на разходите на общината по предоставянето им, създаването на условия повишаване на тяхното качество, както и осигуряване на необходимите средства за изпълнението на ефективни мерки относно движението и паркирането на превозни средства, както и общественото ползване на улици, площади, пътища или участъци от тях от ППС.

Цените и типа на услугите предполагат достъпност за ползвателите, като формирането им е съобразено с възможностите на представители от различни социални групи.

  1. Финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба:

Предвидените допълнения на Приложение №1 от Наредба 7 на ОбС-Елхово за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово не предполагат пряката реализацията на средства, но предоставянето на регламентираните услуги е свързано с косвени разходи, обвързани с издръжката на дейността – консумативи, материално обезпечаване, персонал и др.

  1. Очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива:

Очаквания резултат е привеждане в пълна степен на съответствие на Наредба № 7 на ОбС Елхово с действащата нормативна уредба, усъвършенстване на обслужването на гражданите и осъществяване на контрол върху режима на паркиране, както и събирането на съответните цени срещу предоставените услуги.

  1. Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз:

Предлаганият проект за допълнение на Приложение №1 от Наредба 7 на ОбС-Елхово за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово касае подзаконов нормативен акт, съобразен с действащия към момента Закон за местните данъци и такси, поради което съответствието им с правото на Европейския съюз е предопределено от разпоредбите на Европейската харта за местното самоуправление, директивите на Европейската общност, свързани с тази материя.

 

Докладна записка