На дванадесетото заседание на Общински съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 28.07. 2016 г. от 09.00 ч. в заседателната зала на общината

О Б Щ И Н С К И  С Ъ В Е Т – Е Л Х О В О, О Б Л А С Т  Я М Б О Л

Препис-извлечение:

 

П Р О Т О К О Л

№ 12

 

На дванадесетото заседание на Общински съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 28.07. 2016 г. от 09.00 ч. в заседателната  зала на общината.

От 17 общински съветници на заседанието присъстваха  17.

…………………………………………………………………………………………………………………

Д Н Е В Е Н  Р Е Д:

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

1.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Информация за изпълнение сборния бюджет на община Елхово за първото шестмесечие на 2016 г.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

105/12/1/ Общински съвет – Елхово:

 

На основание  чл.137 ал.2 от Закона за публичните финанси и чл.33 ал.2 от Наредба № 10 на Общински съвет – Елхово приема информация за изпълнение сборния бюджет на община Елхово за първото шестмесечие на 2016г. съгласно Приложение № 1 и № 2.

 

2.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Актуализация на сборния бюджет на община Елхово

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

106/12/2/ Общински съвет – Елхово:

 

І. На основание чл.21, ал.1, т.6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.124 ал.1 и ал.2 от Закона за публичните финанси променя сборния бюджет на община Елхово съгласно Приложение № 1.

 

ІІ. На основание чл.21, ал.1, т.6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.127 ал.1 от Закона за публичните финанси променя поименния списък за капиталови разходи за 2016г. съгласно Приложение № 2.

 

ІІІ. На основание чл.59 ал.3 и ал.4 от Закона за физическото възпитание и спорта утвърждава допълнителна субсидия за текуща дейност на спортен клуб „Общински футболен клуб – Елхово“, със седалище и дейност на територията на община Елхово в размер на 20 000лв.

 

ІV. На основание чл.21, ал.1, т.23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация предоставя субсидия за нефинансови предприятия за текуща дейност в размер на 10 000лв. на превозвачите, изпълняващи обществен превоз на пътници на територията на община Елхово съгласно утвърдени маршрутни разписания на междуселищни автобусни линии, подлежащи на субсидиране от държавния бюджет.

Задължава кмета на община Елхово да извърши разпределение между фирмите превозвачи на утвърдената субсидия в размер на 10 000лв. на база реално извършен пробег по субсидирани линии за първото шестмесечие на 2016 г.

 

3.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Приемане Общинска стратегия за развитие на социалните услуги ( 2016-2020)  на община Елхово

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

107/12/3/ Общински съвет – Елхово:

 

          1.На основание чл.21 ал.1 т.12 от ЗМСМА и във връзка с чл.19 ал.2  от Закона за социално подпомагане Общински съвет – Елхово приема Общинска стратегия за развитие на социалните услуги (2016-2020) на община Елхово.

2.Възлага на Кмета на община Елхово да организира изпълнението на Общинска стратегия за развитие на социалните услуги (2016-2020) на община Елхово, да актуализира Стратегията при възникване на необходимост и ежегодно да изготвя и предлага за приемане от Общински съвет- Елхово Годишен план за развитие на социалните услуги в изпълнение на Стратегията.

 

4.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Изменение и допълнение на Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци на територията на община Елхово

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

108/12/4/ Общински съвет – Елхово:

 

  1. I. На основание чл.21 ал.1 т.7 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет – Елхово приема допълнения в Наредба № 14 за определяне размера на местните данъци на територията на община Елхово, както следва:

В глава втора на Наредба 14 се създава:

Раздел VII“Данък върху таксиметров превоз на пътници“ със следните членове:

Чл. 60. (1) Данъчно задължените лица, посочени в този раздел, се облагат с данък върху таксиметров превоз на пътници за извършваната от тях или от тяхно име дейност по таксиметров превоз на пътници.

(2) За всички останали дейности данъчно задължените лица се облагат по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, съответно Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с изключение на случаите по глава втора, раздел VI от този закон.

(3) Данъчно задължени лица по този раздел са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация, издадено от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, и разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадено от кмета на съответната община по Закона за автомобилните превози.

 

Чл. 61. (1) Годишния размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници се определя в срока и границите, определени в ЗМДТ. За 2017 година годишния размер на данъка върху таксиметров превоз е 300 лв /Триста лв./.

(2) Данъкът върху таксиметров превоз на пътници по ал. 1 се дължи от данъчно задължените лица за всеки отделен автомобил, за който е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници.

(3) Когато общинският съвет не е определил размера на данъка върху таксиметров превоз на пътници за съответната година в срока по ал. 1, данъкът се събира на базата на действащия размер за предходната година.

Чл. 62. (1) Преди получаване на издаденото разрешение по чл. 24а, ал. 1 от Закона за автомобилните превози данъчно задължените лица подават данъчна декларация по образец за дължимия данък в общината, за територията на която е издадено разрешението за извършване на таксиметров превоз на пътници.

(2) В декларацията по ал. 1 лицата посочват обстоятелствата, свързани с определянето на данъка.

(3) Данъчно задължените лица подават данъчна декларация за всички промени в обстоятелствата, които имат значение за определянето на данъка, в 7-дневен срок от настъпването на съответното обстоятелство.

(4) При прехвърляне на предприятието на едноличен търговец данъчна декларация се подава и от прехвърлителя, и от приобретателя в 7-дневен срок от датата на вписване на прехвърлянето в търговския регистър в съответната община.

 

Чл. 63. Дължимият данък върху таксиметров превоз на пътници постъпва в приход на съответната община, за територията на която е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници.

 

Чл. 64. (1) Когато разрешението за извършване на таксиметров превоз на пътници е издадено през течение на годината, дължимият данък за текущата година се определя по следната формула:

ДДТГ = ГДТПП x  БМ , където
12

ГДТПП е размерът на годишния данък върху таксиметров превоз на пътници по чл. 61ал.1;

БМ е броят на месеците от текущата година, следващи месеца на издаване на разрешението за извършване на таксиметров превоз на пътници.

(2) Когато действието на разрешението за извършване на таксиметров превоз на пътници бъде прекратено през течение на годината, от платения годишен данък се възстановява недължимо внесената част, определена по следната формула:

НВДТПП = ПГДТПП x БМ , където
12

НВДТПП е недължимо внесената част от данъка върху таксиметров превоз на пътници за текущата година;

ПГДТПП е платеният годишен данък върху таксиметров превоз на пътници за текущата година;

БМ е броят на месеците от текущата година, следващи месеца на прекратяване на разрешението за извършване на таксиметров превоз на пътници.

 

Чл. 65. Данъкът по чл. 61 ал.1 се внася преди получаване на издаденото разрешение по чл. 24а, ал. 1 от Закона за автомобилните превози.

 

Чл. 66. Възстановяване на надвнесен данък по чл. 64, ал. 1 се извършва по писмено искане на данъчно задължено лице по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.“

В Преходни и заключителни разпоредби на Наредба 14 се създава:

  • .14 „Таксиметров превоз на пътници“ е понятие по смисъла на Закона за автомобилните превози.“ и
  • 15“За 2017 г. общинският съвет определя размера на данъка върху таксиметровите превози по глава втора, раздел VII до 30 септември 2016 г.“

ІІ. На основание чл.34, т.3 и чл.35 от Закона за нормативните актове, задължава председателя на Общински съвет да удостовери съдържанието на Наредбата.

ІІІ. На основание чл.37, ал.3 и чл.39, ал.1, т.4 и ал.2 от ЗНА задължава председателя на ОбС-Елхово да  изпрати заверен препис на решението на Общински съвет за обнародване на направените допълнения и изменения на Наредба №14 във вестник „Елховска дума” след влизане на решението в сила.

            5.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Приемане на нов Етичен кодекс на общинските съветници от  Общински съвет – Елхово

ВНОСИТЕЛ: Кирил Кировпредседател на ПК по ЗОРУКИ

 

ОбС РЕШИ:

 

109/12/5/ Общински съвет – Елхово:

 

І. На основание чл.21, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация:

  1. Общински съвет – Елхово отменя Етичен кодекс на общинските съветници от Общински съвет – Елхово, приет с Решение № 111/10/3 на Общински съвет Елхово, взето на заседание, проведено на 22.05.2008г.
  2. Общински съвет – Елхово приема нов Етичен кодекс на общинските съветници от Общински съвет – Елхово.

ІІ. На основание чл. 34, т. 3 и чл. 35 от Закона за нормативните актове, задължава председателя на Общински съвет да удостовери съдържанието на Кодекса.

ІІІ. На основание чл. 37, ал. 3 и чл. 39, ал. 1, т. 4 и ал. 2 от ЗНА задължава председателя на ОбС-Елхово да  изпрати заверен препис на решението на Общински съвет за обнародване на Етичен кодекс на общинските съветници от  Общински съвет – Елхово във вестник „Елховска дума” след влизане на решението в сила.

 

6.ОТЧЕТ за дейността на общинска администрация по изпълнение решенията на Общински съвет-Елхово за периода  ноември 2015 г. – юни  2016 г

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

110/12/6/ Общински съвет – Елхово:

 

Няма предложен проект на решение

 

7.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Утвърждаване и дофинансиране на самостоятелни паралелки под минималния брой ученици по Наредба № 7 от 29.12.2000 г. на МОН за учебната 2016/2017 г.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

111/12/7/ Общински съвет – Елхово:

 

  1. На основание чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.11, ал.2 от Наредба № 7 от 29.12.2000 г. на Министерството на образованието и науката във връзка с чл.17, ал.1, т.3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.11, ал.1, т.2  от Наредба № 7 от 29.12.2000 г. на Министерството на образованието и науката допуска  за учебната 2016/2017 година:
  • в Г ”Св. Климент Охридски” Елхово съществуването на три самостоятелни паралелки под установения минимален брой ученици, както следва:

–  11 „в” клас, профил „Технологичен” – Информационни технологии;

–   9 „б“клас профил „Природоматематически” – Информационни технологии;

–  11„б“клас профил „Природоматематически” – Информационни технологии.

  • в ОУ» Св.св. Кирил и Методий» – град Елхово съществуването на една самостоятелна паралелка под минималния брой ученици в 8 «а» клас.

 

  1. На основание чл.21, ал.1, т.6 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.11, ал.4 от Наредба № 7 от 29.12.2000 г. на Министерството на образованието и науката дофинансира бюджета на Г ”Св. Климент Охридски” Елхово и ОУ» Св.св. Кирил и Методий» – град Елхово с допълнителни средства за разликата между норматива за минимален брой (18 ученици) и действителния брой ученици  – 20 на сто от размера на единния разходен стандарт за общината при следните условия:

а/ за четвъртото тримесечие на финансовата 2016 година  – действителен  брой ученици в Списък-Образец № 1  за учебната 2016/2017 година  (информационна система „АдминМ” на МОН с данни към м. септември 2016 г.);

б/ за първото и второто тримесечие на бюджетната 2017 година  – действителен   брой ученици в Списък-Образец № 1  за учебната 2016/2017 година и неговата актуализация (информационна система „АдминМ” на МОН с данни към м. декември 2016 г.), като при намаляване действителния брой на учениците в паралелката няма да отчита това при дофинансирането.

 

8.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Даване на съгласие община Елхово да кандидатства по обявената от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., процедура BG16M10P002-1.009 „Изпълнение на ранни ВИК проекти – компонент 2” по приоритетна ос „Води”

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

112/12/8/ Общински съвет – Елхово:

 

На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА и  във връзка с изискванията на процедура BG16M10P002-1.009 „Изпълнение на ранни ВИК проекти – компонент 2”

 

  1. Общински съвет – Елхово дава съгласие община Елхово да кандидатства по обявената от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., процедура BG16M10P002-1.009 „Изпълнение на ранни ВИК проекти – компонент 2” по приоритетна ос „Води”.

 

9.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за даване на одобрение на управителя на „МБАЛ – Свети Иван Рилски“ ЕООД за провеждане на публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на пет самостоятелни обекта за срок от една /1/ година и утвърждаване на тръжна документация

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

113/12/9/ Общински съвет – Елхово:

 

Общински съвет отлага докладната за разглеждане на следващо заседание.

 

 

10.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за ползване на дървесина от горски територии – общинска собственост за 2017 г.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

114/12/10/ Общински съвет – Елхово:

 

  1. I. На основание чл.21, ал.1 т.8 от ЗМСМА, чл.112, ал.1, т.2 от Закона за горите и чл. 5 ал.1, т.2 и ал.3 от Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти, Общински съвет – Елхово,  разрешава добив на дървесина от горските територии – общинска собственост  в следните землища и отдели:

 

 

с. Славейково

отдел 350 ,,и“ – 30 пл.м3 иглолистна дървесина

10 пл. дърва за огрев

отдел 350 ,,к“ – 60 пл.м3 иглолистна дървесина

 

с. Вълча Поляна                                         

отдел 377 ,,а“ – 35 пл.м3 иглолистна дървесина

10 пл. дърва за огрев

отдел 378 ,,б“ – 270 пл.м3 иглолистна дървесина

110 пл. дърва за огрев

отдел 380 ,,а“ – 150 пл. дърва за огрев

отдел 380 ,,г“ – 930 пл. дърва за огрев

 

с. Голям Дервент

отдел 484 ,,а“ – 470 пл. дърва за огрев

отдел 371 ,,д“ – 15 пл.м3 иглолистна дървесина

отдел 371 ,,е“ – 40 пл.м3 иглолистна дървесина

10 пл. дърва за огрев

отдел 371 ,,ж“ – 35 пл.м3 иглолистна дървесина

отдел 388 ,,з“ – 120 пл.м3 иглолистна дървесина

отдел 388 ,,м“ – 470 пл.м3 иглолистна дървесина

 

с. Раздел

отдел 357 ,,р“ – 520 пл.м3 иглолистна дървесина

15 пл. дърва за огрев

отдел 357 ,,с“ – 620 пл.м3 иглолистна дървесина

20 пл. дърва за огрев

отдел 357 ,,у“ – 100 пл.м3 иглолистна дървесина

50 пл. дърва за огрев

отдел 357 ,,ц“ – 120 пл.м3 иглолистна дървесина

20 пл. дърва за огрев

отдел 357 ,,а1“ – 30 пл.м3 иглолистна дървесина

 

с. Трънково

отдел 60 ,,к“ – 840 пл.м3 топола

отдел 60 ,,л“ – 990 пл.м3 топола

 

  1. Упълномощава кмета на общината да извърши всички последващи правни и фактически действия по изпълнение на решението.

 

 

11.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за избор на представители на ОбС-Елхово в комисиите по чл. 45, ал. 3 от Наредба № 5 на ОбС-Елхово

ВНОСИТЕЛ: Николай Тончев – председател на ОбС – Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

115/12/11/ Общински съвет – Елхово:

 

На основание чл. 45, ал. 3  от Наредба № 5 за РПУРОИ Общински съвет-Елхово избира инж. Димитър Георгиев Биволаров и Стоян Иванов Овчаров за свои представители в комисиите по провеждане на публични търгове, организирани от общинска администрация за третото тримесечие на 2016 г.

 

12.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Промяна в състава на Местната комисия  по чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона  за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно -спестовни влогове /ППЗУПГМЖСВ/

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

116/12/12/ Общински съвет – Елхово:

І. На основание чл.21, ал.1 и ал.2 от ЗМСМА;  чл. 8, ал.2 от ЗУПГМЖСВ  и чл.16, ал.3 от ПП ЗУПГМЖСВ, Общински съвет – Елхово, променя състава на Местна комисия по чл.8, ал.2 от ЗУПГМЖСВ, както следва:

  1. Освобождава Ташко Апостолов Апостолов и Таня Стойкова Иванова като членове в състава на Местна комисия по чл.8, ал.2 от ЗУПГМЖСВ;
  2. Избира на освободените места за членове в състава на Местна комисия по чл.8, ал.2 от ЗУПГМЖСВ, Диана Василева Кьосева главен специалист в отдел „СУОСЕ“ и Габриела Иванова Атанасова главен специалист в отдел „ТСУС“ в качеството им на представители на общинска администрация Елхово.

 

13.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Отпускане на еднократни социални помощи на граждани от общината.

ВНОСИТЕЛ: д-р Блага Георгиева – председател на ПК по социална политика и обществени дейности

 

ОбС РЕШИ:

 

117/12/13/ Общински съвет – Елхово:

 

  1. I. На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА и писмо № ФО – 1/12.01.2016 г. на МФ, Общински съвет–Елхово предоставя еднократно финансово подпомагане на:

 

  1. Иван Димитров Иванов, с.Гранитово – 50.00 лв.
  2. Иван Димитров Георгиев, с.Гранитово – 140.00 лв.
  3. Илия Димитров Мишев, гр. Елхово– 50.00 лв.
  4. Христина Иванова Иванова, гр. Елхово– 120.00 лв.

 

  1. II. На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА Общински съвет–Елхово не предоставя еднократно финансово подпомагане на:

 

  1. Руска Димитрова Петрова, с. Маломирово
  2. Красимир Борисов Борисов, с.Гранитово

 

14.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за избор на представител на ОбС-Елхово в Областен съвет за намаляване на риска от бедствия

ВНОСИТЕЛ: Николай Тончев – председател на ОбС – Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

118/12/14/ Общински съвет – Елхово:

 

На основание чл. 64а, ал. 1 и ал. 2 от Закона за защита при бедствия и чл. 21, ал. 1, т. 15 от ЗМСМА Общински съвет-Елхово избира Кирил Стоянов Киров за свои представител в Областния съвет за намаляване на риска от бедствия в област Ямбол.

 

 

 

 

 

 

 

Вярно,

Гл.специалист ОбС:                                             Председател на ОбС /П/

/Мария Петрова/                                            /Николай Тончев /