Проект на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Елхово

СЪОБЩЕНИЕ:

 

Съгласно чл.26 ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК в законоустановения срок от 14 дни, община Елхово чрез настоящето публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Елхово.

 

  

 

МОТИВИ

 

към проект на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Елхово.

 

Причини, които налагат приемането.

От 01.08.2016 г. влезе в сила Закона за предучилищното и училищното образование. Той внесе нова философия в образователната     система и образованието у нас. Успоредно с него се изготвят и поетапно влизат в сила 19 държавни образователни стандарти. Един от тях е публикуван в ДВ.бр.46 от 17.06.2016 г. с Наредба №5 от 03.06.2016 г. за предучилищното образование. Стандартът включва организация и съдържание на предучилищното образование, както и механизъм на взаимодействие между детската градина и родителите. Новият закон и гореспоменатата наредба вменява редица отговорности на общините, една от които е определяне на условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските   детски градини и училища на територията на община Елхово.

Настоящият проект за  Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Елхово е разработена на основание чл.17 ал.1 т.3 от Закона за местно самоуправление и местна администрация, във връзка с чл. 59 ал.1 от Закона за предучилищното и училищното образование, чл.7, ал.1 от Наредба № 5 от 03.06.2016 г. за предучилищното образование, чл.119 от Закона за здравето и Наредба №26 от 18.11.2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и е в съответствие с действащото българско законодателство.

Чрез него община Елхово гарантира реализирането на националната образователна политика в частта й за предучилищното образование на територията си при спазване на принципите за:

  1. Осигуряване правото на предучилищно образование;
  2. Равен достъп до качествено образование и приобщаване на всяко дете;
  3. Равнопоставеност и недопускане на дискриминация при приема за предучилищно образование;
  4. Запазване и развитие на българската образователна традиция;
  5. Съхраняване на културното многообразие и приобщаване чрез българския език;
  6. Прозрачност на процеса на прием и движение на децата, подлежащи на предучилищно образование;
  7. Автономия за провеждане на образователни политики, самоуправление и децентрализация на детските градини;
  8. Ангажираност на общината по въпросите на предучилищното образование.

Основната цел на наредбата е да се синхронизират условията и  реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Елхово и да се осигури достъп до предучилищно образование, като се гарантира прозрачност и публичност на процесите.

Финансови и други средства, необходими за прилаганито на новата уредба

Предложеният проект не изисква допълнителни финансови средства и няма да окаже влияние на бюджетите на детските градини.

Очакваните резултати от прилагането на наредбата са:

  • осъществяване на добра организация при записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Елхово;

по-пълно обхващане на децата, живеещи на територията на община Елхово;

  • разширяване на възможностите на родителите/настойниците да направят избор на детска градина;
  • повишаване степента на удовлетвореност на родителите/настойниците на децата в предучилищна възраст, живеещи на територията на община Елхово от създадената организация и прозрачност в действията.

 

  Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз:

Проектът за  Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Елхово не противоречи и на законодателството на Европейския съюз.

 

 

 

Проект на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Елхово