Проект на Наредба за водене на Регистъра на общинските детски градини и центровете за подкрепа на личностно развитие на територията на община Елхово

СЪОБЩЕНИЕ:

 

Съгласно чл.26 ал.2 от ЗНА и във връзка с чл.77 от АПК в законоустановения срок от 30 дни, община Елхово чрез настоящето публикуване предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения, мнения и препоръки по проекта на Наредба за водене на Регистър на общинските детски градини и центровете за подкрепа на личностно развитие на територията на община Елхово.

 

 

МОТИВИ

 

към проекта на Наредба за водене на Регистъра на общинските детски градини и центровете за подкрепа на личностно развитие на територията на община Елхово:

 

Причини и мотиви за приемане на наредбата

Законът за предучилищното и училищното образование, в сила от 01.08.2016 г. визира единна държавна образователна политика за осигуряване правото на предучилищно и училищно образование.

В съответствие с чл. 346 от същия закон, във всяка община се създава и води регистър на общинските детски градини и центрове за подкрепа на личностно развитие, в който служебно се вписват общинските детски градини и центрове за подкрепа на личностно развитие. Обстоятелствата, които подлежат на вписване в регистъра, както и редът за вписване се определят с наредба на съответния общински съвет.

На територията на община Елхово  функционират  две детски градини и един център за подкрепа на личностно развитие:

  • ДГ“Невен“
  • ДГ“Надежда“
  • Център за подкрепа на личностно развитие-Общински детски комплекс-Елхово

 

Целите, които се поставят с приемане на наредбата са:

1.Систематизиране на информацията за общинските детски градини и центъра за подкрепа на личностно развитие;

2.Достъпност и публичност на информацията за общинските детски градини и за центъра за подкрепа на личностно развитие.

 

Финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба:

За прилагането на Наредбата не са необходими финансови средства.

 

Очаквани резултати от прилагането

С прилагането на Наредбата за условията и реда за вписване на общинските детски градини и центровете за подкрепа на личностно развитие в Регистър на Община Елхово се очакват следните резултати:

  1. Създаден и приет от Общински съвет – Елхово нормативен акт на общинско ниво, в съответствие с действащото законодателство на Република България в областта на образованието;
  2. Определени условия и ред за вписване на общинските детски градини и центъра за подкрепа на личностно развитие , както и обстоятелствата, които подлежат на вписване.

 

  1. Ще се даде възможност на заинтересованите лица по-лесно да се ориентират за действащите детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на община Елхово и да получат информация относно:
  • Вида на детската градина/центъра за подкрепа на личностното развитие;
  • Финансиране на детската градина/центъра за подкрепа на личностното развитие;
  • Заповед за откриване, преобразуване, промяна и закриване на детската градина/центъра за подкрепа на личностното развитие ;
  • Име на директора на детската градина/центъра за подкрепа на личностното развитие ;
  • Адрес на детската градина/центъра за подкрепа на личностното развитие ;
  • Телефон, интернет страница и e-mail на детската градина/центъра за подкрепа на личностното развитие ;
  • Дейност на центровете за подкрепа на личностното развитие.

 

Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз

Предлаганият проект е разработен в съответствие с Европейското законодателство . Той не противоречи и на други нормативни актове от по – висша степен, приети от законодателната и изпълнителната власт в Република България.

проект на Наредбата

приложение