ВЪВЕЖДА СЕ СИСТЕМА ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ

Общинската администрация започна въвеждане на система за разделно събиране на отпадъци и опаковки чрез двуконтейнерен модел на територията на цялата община. За отпадъците ще се грижи „ЕКОБУЛПАК“ АД, като на една площадка ще се разположат два контейнера тип „Иглу” – жълт и зелен, с вместимост 1 800 литра и 1400 литра. Жълтият контейнер е предназначен за отпадъци от хартиени, пластмасови и метални опаковки, а зеленият контейнер – за отпадъци от стъклени опаковки. Върху контейнерите ще се поставят стикери с ясни надписи какви видове отпадъци от опаковки се събират в тях.

В Елхово е предвидено да се поставят 35 бр. жълти и 35 бр. зелени контейнера, в с. Бояново-3 бр.жълти и 3 бр. зелени, в с.Малък Манастир, Пчела  и с.Изгрев– по 2 жълти и 2 зелени контейнера,
             Контейнерите се поставят на определени места, където се генерират най-голямо количество отпадъци от опаковки: централна градска част, главни улици, търговски обекти, учебни заведения и останалите райони. В случай че, в даден комплект контейнери не се събира достатъчно количество отпадъци, те ще бъдат преместени на друго място.
Предвидената честота на извозване на съдовете за разделно събиране е следната:

 

– Съд тип „Иглу” – жълт цвят –веднъж месечно
– Съд тип „Иглу” – зелен цвят –веднъж на три месеца

 

Транспортирането на отпадъците ще се извършва от специализирана транспортна техника от „Екобулпак“ АД, пригодена за конкретния тип контейнер, като при събирането не се позволява смесване на различните отпадъци от опаковки.
             Предварителното третиране на отпадъците от опаковки ще се извършва на площадка в гр. Ямбол, която е оборудвана с необходимата техника за предварително третиране, включително и сепарираща линия.

Указания за подготовка на отпадъците

ХАРТИЯ

Хартиените отпадъци от опаковки, които може да изхвърляте разделно са:
Кашони (велпапе), картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), овoцелови табла (кори за яйца), опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване.

Преди да изхвърлите хартиените опаковки, изпразнете съдържанието им и ги сгънете максимално с цел намаляване на обема им.

НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ:

Силно замърсени опаковки и хартия; санитарно-хигиенни материали; тапети.

ПЛАСТМАСИ

Пластмасовите опаковки, които можете да изхвърляте разделно са:
Фолио, кутии от козметични продукти, сладолед, сирене и др. хранителни продукти; кофички от кисело мляко; пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и др.козметични продукти; флакони от лекарствени продукти; найлонови пликове и торбички; тарелки от хранителни продукти;

Преди да изхвърлите пластмасовите опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете, смачкайте бутилките с цел намаляване на обема.

НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ:

Силно замърсени опаковки; туби от авто-масла; опаковки, съдържали опасни химически вещества; платки от електронни устройства; саксии за цветя; играчки и ел.уреди.

МЕТАЛИ

Металните опаковки, които можете да изхвърляте разделно са:
Кенове от сокове и безалкохолни напитки, консервни кутии, метални спрей-флакони от дезодоранти, пяна за бръснене и др. козметични продукти, метално фолио; всякакви видове капачки – от буркани и шишета.

Преди да изхвърлите металните опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете, смачкайте кеновете с цел намаляване на обема.

НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ:

Силно замърсени опаковки и опаковки, съдържали опасни химически вещества; играчки и ел.уреди.
СТЪКЛО

Стъклените опаковки, които можете да изхвърляте са: всякакви видове буркани – от консервирани и детски храни, бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки, шишета и флакони от лекарствени средства и козметични продукти.

Преди да изхвърлите стъклените опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете.
Изхвърлете ги без капачките.

НE ИЗХВЪРЛЯЙТЕ:

Прозоречно стъкло; силно замърсени опаковки; опаковки, съдържали опасни химически вещества; ел.крушки; луминeсцентни лампи; домакински съдове и огледала.