РЕШЕНИЕ № СЗ-6-ОС/2007г.

             Съгласувам осъществяването на инвестиционно предложение за „Изграждане на ТИР паркинг за товарни автомобили с 12 места и 10 места за леки автомобили, заведение за бързо хранене, складово и офис помещения“ в имот ¹ 000057, с площ 4,802 дка в землище на с.Лесово, общ.Елхово, обл.Ямбол

На основание чл. 31, ал. 7 от Закона забиологичното разнообразие и чл.2, ал.2, чл.8, т.2 и чл. 18, ал. 1 от Наредбата за условията и реда заизвършване на оценка за съвместимосттана планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ,бр.73/2007 г) и представена писмена документация от възложителя по чл.10, ал.1от Наредбата (вх.¹ 6467/12.12.2007г)

 
РЕШИХ

Съгласувам осъществяването на инвестиционно предложение за „Изграждане на ТИРпаркинг за товарни автомобили с 12 места и 10 места за леки автомобили,заведение за бързо хранене, складовои офис помещения“ в имот ¹ 000057, с площ 4,802 дка в землище на с.Лесово, общ.Елхово, обл.Ямбол,попадащо в границите на защитени зони поНатура 2000 – „Дервентски възвишения 1″ с код ВС 0000218, по Директиватаза местообитанията и „Дервентски възвишения “ с код ВG 002026, поДирективата за птиците, за което прецених,че няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху защитените зони.

с възложител; Петър Андреев Димитров, с адрес гр.Ямбол,к-с.“Възраждане“, бл.68, вх.А,ап.1

характеристика на инвестиционното предложение;Предмет на инвестиционното предложение(ИП) е строителство на тир-паркинг, заведение за бързо хранене, складовои офис — помещение. С вх.¹ 6467/12.12.07г. в РИОСВ – Стара Загора е постъпило уведомление за ИП по чл.10, ал.1, сприложени изискуемите по чл.10, ал.2 –информацияи документ за платена такса съгласно, Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове,програми, проекти и инвестиционнипредложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата). Имотът в който е предвидено да сереализира ИП, е разположен на първокласен път 1-7, Елхово – Лесово -Хамзабейли, с приблизително лице към пътя около150 м., което го прави особено подходящ за устройване на парко-места. Голямотолице на имота позволява и осъществяване на добри пътни връзки с първокласнияпът. Имота е с обща площ 4,802 дка. с начин на трайно ползване“пасище, мера“, като категориятана земята, при неполивни условия е „девета“.

 
МОТИВИ

По представените в настоящото производство, отвъзложителя, информация, снимков и картенматериал се установява, че инвестиционното предложение е предвидено за реализация в имот с обща площ 4,802 дка, с начинна трайно ползване „пасище, мера“ –земята е с много ниско качество „девета категория“. Имотътграничи на север и юг с полскипътища – общинска собственост, които са предвидени за използване при строителството и експлоатацията на обекта, порадикоето не се предвижда изграждане нанова или допълнителна инфраструктура.

Инвеститора не предвижда ползване наневъзобновими природни ресурси, нито във фазата на строителството, нито по време на експлоатацията.

Инвестиционотопредложение, не генерира отпадъци или емисии, които при експлоатацията могат да увредят съседниместооботания или популации на защитени видове, като (Източни гори от косматдъб, Източно субсредиземноморски сухи тревни съобщества, Крайречни галерии от 8аliх аlbаи Рорulus аlba, Полуестествени сухи тревни и храстовисъобщества върху варовик, Балкано-панонски церово-горунови гори). Няма да се засегнат популации на редки изащитени видове, особено на такива с неблагоприятно природозащитно състояние. Среализирането на ИП, не се очакват значителниотрицателни последствия върху екологичната мрежа, която цели дългосрочно опазване на биологичното разнообразие.

В района на ИП, е разположен в бързо урбанизиращазона, като с откриването на ГККП Лесово – Хамзабейли, ще се увеличи итранспортния трафик в района, което налагаи устройване на места за паркиране и отдих на шофьорите.

Въз основа на характеристиките и местоположениетона инвестиционното предложение, не сеочаква фрагментиране на природните местообитания и местообитанията на видовете животни предмет наопазване в зоните. Ще се засегне незначителначаст от защитените зони.

Разгледаните характеристики на инвестиционнотопредложение: обема на предвиденото заизграждане; площта върху която ще се реализира; наличието на необходимата инфраструктура; обстоятелствата, че няма да бъдатизползвани невъзобновими природни ресурси, като и липсата на генерираниотпадъци и емисии, отнесени към процента назасягане от територията на защитените зони, налагат обоснования извод, че „Изграждане на ТИР паркинг за товарниавтомобили с 12 места и 10 места за леки автомобили, заведение за бързохранене, складово и офис помещения“ в имот ¹ 000057, с площ4,802 дка в землище на сЛесово, общ.Елхово, обл.Ямбол, няма вероятност да окаже значително отрицателновъздействие върху защитените зони.

 
УСЛОВИЯ:

С цел предотвратяване на предполагаемитенеблагоприятни последствия от осъществяване на инвестиционнотопредложение – „обезпокояване“ на птиците презгнездовия период, строителството на обекта и на съпътстващите елементи исъоръжения, да се извършва през периода от месец август до месец февруари.

Настоящето решение не отменя задълженията на възложителя(собственика) по Закона за опазване наоколната среда и други специални закони и подзаконови нормативни актовеи не може да служи като основание за отпадане на отговорността съгласнодействащата нормативна уредба.

При промяна на инвестиционното предложение, навъзложителя или на някои отобстоятелствата, при които е било издадено настоящето решение, възложителят/новият възложител трябва да уведомиРИОСВ-Стара Загора в срок до 14 дни от настъпване на изменението.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срокпред министъра на околната среда иводите или пред Административен съд гр. Стара Загора по реда наАдминистративнопроцесуалния кодекс.

 

                                                                                      ДИРЕКТОР  РИОСВ: / п /

                              /П. Начева/