Предстои деветото издание на празника на баницата в oбщина Елхово

Община Елхово и Читалище „Развитие – 1893” канят всички желаещи да се включат в предстоящия празник на традиционната тракийска баница „Баница вита – два пъти превита” 2019, който ще се проведе на 14.09.2019 г./събота/, от 11.00 часа на централния площад в град Елхово.

И тази година празникът ще бъде съпътстван от българска народна музика с участието на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“. Под една от изградените от организаторите шатри за участници, Етнографско-археологически музей – Елхово ще представи начините и методите за приготвяне на вкусните тестени изделия от близкото и далечно минало от нашия край.

Празникът е с конкурсен характер и в него могат да участват всички желаещи. Всеки участник има право да се представи с от един до три продукта, като задължително условие е това да са баници. Не се допускат готови продукти. Участниците са свободни сами да преценят с каква по вид баница ще се представят, която да е традиционна за представяното населено място. Допускат се сладки, солени, с готови или точени кори, с или без плънка баници.

За участниците са предвидени награди, които ще бъдат присъдени от специално създаденото за конкурсната част от празника жури.

 Събитието се организира с цел популяризиране и съхраняване на българските традиции и преминава под патронажа на кмета на община Елхово, г-н  Петър Киров.