ОБУЧЕНИЯ ПО ПРОЕКТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ БИЗНЕС

           В община Елхово обучаваха хотелиери, ресторантьори, представители на местната власт в умения за развитие на туристически бизнес. Обученията са по проект  на община Елхово “Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар”


 

            В община Елхово обучаваха хотелиери, ресторантьори, представители на местната власт в умения за развитие на туристически бизнес. Обученията са по проект  на община Елхово “Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар”, който се осъществява с финансовата подкрепа на ЕС, Програма ФАР ТГС България – Турция 2005, “Насърчаване  на устойчивото развитие в Странджа планина” BG 2005/017-453.01.02.

            Обучението за “Управление  на екотуризма” са проведе с участие на представители на местната власт – кметове и кметски наместници от населените места в община Елхово. Мероприятието се проведе в с. Бръшлян и беше съпроводено с посещение на туристически обекти, разговор със собствениците им, представяне на добри практики. По време на срещата  участниците дискутираха още теми като законодателство, политики и стратегии в областта на опазване на околната среда, възможности за разработване на екотуристически продукт в трансграничния регион България – Турция, политики, стратегии и законодателство по отношение на туристическото развитие, продукт и пазар на екотуризма и др.

            Представителите на хотелиерския и ресторантьорски бизнес се обучаваха в “Шато Медово” с. Медово. Те разискваха в областта на тенденции, маркетинг, законодателство на туризма, характеристики и видове на туристическите обекти, управление на туристическото предприятие. При посещение на хотели и ресторанти на място се запознаха със  законови изисквания за здравословни и безопасни условия на труд в тези обекти.

      Обученията са част от  дейностите по проект ”Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар” и се водиха от г-жа Соня Енилова  – председател на УС на Бургаска Регионална Туристическа   Асоциация /БРТА/ и Член на Националния Съвет по  Туризъм Р България.

Основната цел на проекта е свързана със създаването на  интегрален туристически продукт чрез ефективна и разумна употреба на съществуващите природни ресурси  на местно равнище и привличане на  чуждестранни туристи в региона.

Проектът е на стойност почти 155 хил. евро, 16 хил. от които осигурява община Елхово.