ДОПЪЛНИТЕЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ УСЛУГИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОБЩИНА ЕЛХОВО

         Над 270 ученика от община Елхово ще получат допълнителни образователни услуги. Те са участници в сформираните групи по български език и литература и информационни технологии.

       Над 270 ученика от община Елхово ще получат допълнителни образователни услуги. Те са участници в сформираните групи по български език и литература и информационни технологии. Дейностите са по проект            «Образование за всички път към по-добро бъдеще” на община Елхово, финансиран  по ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”.

            В двете основни училища в Елхово са сформирани 16 групи. В тях са обхванати деца от ромски произход от ² до V²²² клас. Осигурен е транспорт за пътуващите ученици от селата Изгрев, Пчела, Маломирово, Трънково и Кирилово. Занятията ще се провеждат по предварителен график два пъти седмично в продължение на 8 месеца. Одобрени са учебните програми на групите. Групите започват своята работа през м. декември.

В ЦДГ “Надежда” в Елхово и в селата Лесово и Гранитово са предвидени часове за индивидуална работа с деца от ромски произход, не владеещи добре български език. За всяко дете ще бъде разработена индивидуална обучителна  програма.

Над 20 педагози ще работят с ромските деца. Те ще преминат обучение за работа в мултикултурна среда на 12 и 13 декември. Лектори са представители на партньорската организация Фондация “Екип”.

Проектът на община  Елхово е на стойност близо 100 000 лв. Ръководството на общината  цели да мотивира, насочи и координира усилията на училищните ръководства и педагогически съвети, училищните настоятелства, родителите, местната власт и гражданското общество за създаване на по-добри условия за интеркултурно образование, да съдейства за повишаване на образователното ниво и успеваемост на ромските деца и ученици от учебните заведения в община Елхово. Дейностите, които ще се реализират в продължение на 12 месеца включват още закупуване на материали и оборудване за подобряване  средата и създаване на съвременни условия за развитие  потенциала на всяко дете и ученик, организиране на еднодневни екскурзии до Котел, Жеравна, Кабиле и Ямбол, кръгли маси на тема “Проблеми на образованието при ромските деца и възможности за преодоляването им”, създаване  и работа на Комисия за образователна интеграция в община Елхово, седмици на толерантността  и др.