МЛАДИТЕ ХОРА НА ЕЛХОВО С ПРЕДСТАВИТЕЛИ В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ

         Постоянни представители в местния парламент ще имат младежите в Елхово. Седем младежи, след проведен избор, получиха правото да наблюдават работата на общинските съветници и да представляват гражданска позиция на младите хора. Иновацията е част от дейностите по проект “Млади лидери”, който младежите приключиха наскоро.

       
 

            Постоянни представители в местния парламент ще имат младежите в Елхово. Седем младежи, след проведен избор, получиха правото да наблюдават работата на общинските съветници и да представляват гражданска позиция на младите хора. Иновацията е част от дейностите по проект “Млади лидери”, който младежите приключиха наскоро.

             “Млади лидери” е третият проект на Сдружение “Детски и младежки парламент”. Негова основна цел  е създаването на условия за укрепване на капацитета на младите хора в общината. Идеята, заложена в основата му бе младежите да придобият умения и увереност в себе си, да разширят обществена си ангажираност и да развият лидерски способности. Проектът бе реализиран с финансовата подкрепа на Държавната агенция за младежта и спорта и с партньорството на Община Елхово. Успешното постигане на заложените цели предвиждаше реализирането на няколко дейности. Тяхното начало се постави с информационна среща-дискусия, чрез която се популяризира проекта сред местната общественост. Последващата дейност бе провеждане на обучение  “Лидерство и публични изяви”. То  бе проведено от доц. Лилия Методиева –преподавател в катедра ”Реторика” на Софийски университет “Св.Климент Охридски”.  Практически отзвук от наученото в двудневния лекционен курс се даде, чрез проведения дебат на тема “Младите хора в обществено-политическия, социално-икономическия и културен живот на местно, регионално и национално ниво”.  Изказаните мнения бяха изключително интересни и актуални, а акцентите от тях бяха поместени в брошура, издадена по проекта.

            Прекият резултат от проведения дебат бе изградената увереност в младежите да дискутират спокойно, а косвеният дойде малко по-късно. Той бе заложен като една от дейностите в проекта и по своята същност е абсолютно иновативен. Целта му беше избор на постоянни представители на младите хора в Общински съвет – Елхово. След проведения  изборен ден бяха излъчени седем делегата (Янна Иванова, Христина Костадинова, Илияна Стоянова, Мария Куртева, Жана Пейкова, Иванка Барулова и  Милена Димова ), които да представляват гражданска позиция на младежите в заседанията на  Общински съвет – Елхово.

            Приключването на проекта се отбеляза с две много важни срещи за младите хора – с  кмета на Община Елхово – Петър Киров и  Председателя на Общинския съвет – Стоян Овчаров.

Още два проекта е реализирала младежката организация за краткото си време на съществуване.  Първият носи името “Създаване на младежки европейски информационен център”  и е финансиран от Държавната агенция за младежта и спорта. Вторият е защитен пред фондация “Екообщност”  по програма “Местни екоинициативи 2006” и е наречен “Елхово – моят зелен дом “.

Преди около две години, осъзнавайки мястото си в развитието на града, общината  и необходимостта да бъдат активни, младежите в Елхово се обединиха и учредиха своя организация – Сдружение с нестопанска цел “Детски и младежки парламент“. 

Днес те се чувстват по-уверени защото успяха да получат знания , да изградят лидерски умения у себе си и получиха възможност  да участват в живота на своята община.