ДЕТСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ АНАЛИЗИРАХА В ЕЛХОВО

        Местната комисия за борба срещу  противообществените прояви  на малолетните и непълнолетните към община Елхово отчете дейността си за 2008година.

         Местната комисия за борба срещу  противообществените прояви  на малолетните и непълнолетните към община Елхово отчете дейността си за 2008година.

            Отчетът отразява работата на комисията, разгледаните възпитателни дела и наложени възпитателни мярки, работа на обществените възпитатели и Центъра за социална превенция и консултиране.

Предоставеният анализ  сочи спад в броя на престъпните деяния извършени от малолетни и непълнолетните. През 2008 година са образувани и разгледани 21 възпитателни дела. Наложени са общо 28 възпитателни мерки спрямо 27 лица – 5 малолетни и 22 непълнолетни. През 2007 година комисията в Елхово е разгледала 32 възпитателни дела и наложила общо 69 възпитателни мерки спрямо 22 малолетни и  26 непълнолетни лица. През отчетния период най-голям брой на престъпленията при непълнолетните лица са кражбите, извозване от горския фонд на  дървета, унищожаване на чужда вещ и др. Нарушенията са извършени от 19 ромски и 8 български деца.

16 пъти е наложена мярка предупреждение, поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател -2, 1 е предупреждението за настаняване във възпитателно училище интернат с изпитателен срок до 6 месеца, задължаване на непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото – 3 и др. По предложение на местната комисия и решение на съда три деца са настанени във възпитателно училище интернат. Проблемите при организиране на обучение за професионална подготовка и настаняване на работа на непълнолетни са свързани с липсата на свободни работни места и на необходимата по Кодекса на труда възраст за постъпване на работа.

Контролът по изпълнение на наложените възпитателни мерки се осъществява от секретаря на местната комисия, инспектора на ДПС, училищните комисии за превенция на противообществените прояви на учениците, кметовете на кметствата.

            През отчетния период е наложена мярка “предупреждение” на 5 родители.

            Към местната комисия е създаден Център за социална превенция и консултиране. В него работят членовете на местната комисия – юрист, психолог, логопед, педагог, инспектора на ДПС към РПУ. Основна цел на центъра е да изучава състоянието и причините за противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в общината и да прави предложения пред съответните органи и организации. В изпълнение на Общинската програма за превенция на насилието между учениците са инициирани анкети за проучване на причините за отсъствията от училище. Консултативната дейност се провежда с деца с девиантно поведение, с проблеми в общуването, деца в риск и работа с родители.

С решение на местната комисия са определени 5 обществени възпитатели, на които е възложен възпитателен надзор върху 31 малолетни и непълнолетни лица. Предложенията за възлагане са постъпили от инспектора на ДПС, училищните комисии за превенция на противообществените прояви на ученици и от наложена възпитателна мярка – поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател.