„ДА СМЕ ЖИВИ, ЗДРАВИ И ЗАСМЕНИ С МАРТЕНИЧКИ БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ“

         Мартенички, изработени от елховски деца ще бъдат разпродадени на благотворителен базар в центъра на града. Базарът се организира за първа година по инициатива на община Елхово.

          Мартенички, изработени от елховски деца ще бъдат разпродадени на благотворителен базар в центъра на града. Базарът се организира за първа година по инициатива на община Елхово.

Мероприятието ще премине под наслов „Да сме живи, здрави и засмени с мартенички бели и червени“. Организаторите си поставят за цел да стимулират творческата енергия на децата за създаване на произведения от областта на българското народно творчество. Благотворителността  ще формира у тях чувство за принадлежност и съпричастност към проблемите на общността. След разпродажбата участниците сами ще решат как да оползотворят средствата. Те могат да бъдат предоставени за лечение на техни съученици, за подпомагане на даровити деца, за закупуване на различни учебни пособия.

Участие в базара ще вземат ЦДГ „Надежда“, ОДЗ „Невен“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, ПУИ „Н. Й. Вапцаров“, децата от  ЦСРИ „Св. Марина“ и потребителите на услугата в Защитено жилище. Децата ще изработват мартениците по свое усмотрение и с материали по свой избор. Масите с изработените мартеници ще са разположи на централния площад. Децата ще влязат в ролята на продавачи и сами ще предлагат своите произведения. Тържественото откриване на базара ще се състои в събота – 21 февруари от 10.30 часа, с програма с участие на деца и ученици от детските заведения и училищата в града. Това е денят, в който елховлии излизат на пазар. Организаторите са уверени, че жителите и гостите на града ще си купят мартениците от базара, вместо от гостуващите сергии.

Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека. Традицията повелява рано сутринта стопанките да простират или закачват пред домовете си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци: те пазят къщата, да не влезе в нея злото — болести и немотия.