В ЕЛХОВО ПОДГОТВЯТ ПРОЕКТИ ПО ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ

            Общинските съветници в  Елхово дадоха съгласието си община Елхово да кандидатства с три проекта по ОП “Регионално развитие” и програма ФАР.

            Общинските съветници в  Елхово дадоха съгласието си община Елхово да кандидатства с три проекта по ОП “Регионално развитие” и програма ФАР.

            Два проекта са  разработили в община Елхово по стартиралата процедура по приемане на проектопредложения за безвъзмездна финансова помощ: BG 2005/017-353.01.03 “Подобряване състоянието и интеграция на малцинствени групи в неравностойно положение със специален фокус върху ромите”. Общата цел на програмата е да подобри положението и интеграцията на уязвими етнически малцинства със специална насоченост към ромите и дава възможност на общините да кандидатстват едновременно с два проектни предложения по два компонента на схемата. Община Елхово се възползва от тази възможност и кандидатства с два проекта. “Благоустрояване улици “Стара планина”, “Чаталджа” и “Булаир” град Елхово”  е проекта по Компонент 1. Предложението е на стойност 106 000 евро, от които 5 % съ-финансиране от община Елхово  или 5 500 евро.

            По Компонент 2 е подготвен проект “Строително-ремонтни работи с енергоспестяващ ефект на сграда основно училище “Св. П. Хилендарски” град Елхово”. Планират се строително – ремонтни работи – подмяна на дървена дограма с двоен PVC стъклопакет и кърпеж на вътрешна мазилка, топлинно изолиране на външни стени, под и таван, обръщане на прозорци, шпакловане и боядисване на външни стени, енергоспестяващи мерки по топлопроводната разпределителна мрежа на инсталацията на сградата, включително мерки по горивното стопанство. Стойността на проекта е 200 000 евро, от които 5% общинско съ-финансиране  в размер на  10 000 евро. Сградата на училище “Паисий Хилендарски” е построена през 1962 година и представлява две конструкции на два етажа, с допълнителен приземен етаж, който също е отопляем и се ползва за учебни зали, столова и физкултурен салон. Допълнително през 1977 година е построено ново крило към училището – също на три етажа. Дограмата е изцяло дървена в лошо състояние и съществува от годината на построяване на сградата. С изпълнението на проекта ще се оптимизира процеса на интегрирано обучение и възпитание на учениците от основно училище “Св. Паисий Хилендарски” град Елхово, ще се създаде благоприятна мултикултурна среда за живот.

            Стартира ОП “Регионално развитие”. Основната цел на схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е да осигури подходяща и рентабилна образователна инфраструктура, допринасяща за устойчиво местно развитие. Община Елхово е избираема по тази схема, заедно с още 177 общини. Дейностите се финансират на 100 %. Община Елхово ще кандидатства по тази схема с проект “Основен ремонт и оборудване на сградата и прилежащото към нея дворно място на Г “Св. Кл. Охридски” гр. Елхово”. Проектът включва ремонт на оградата и спортната площадка, доставка на оборудване. Предвидените мерки за енергийна ефективност включват външна топлинна изолация, ремонт на отоплителната инсталация и горивното стопанство. Ще се  укрепи още сградата, ще се подобри достъпа на деца с увреждания. Предвидено е да се извърши детайлно енергийно обследване. Сградата се ползва от дете гимназии в града и по този начин ще се подобрят условията за учене и работа в тях. През 2006г. Г ”Св.Кл. Охридски” беше включена в програмата на МОН за енергийна ефективност. С оглед възможността повече общински училища да бъдат включени в програмата и поради липса на проектна документация за ремонт на отоплителните инсталации, от МОН финансираха само подмяната на съществуващата дограма с PVC.

            Подготвените проектни предложения са предвидени в Плана за действие за 2008 г. на Общинския план за развитие 2007 – 2013г.