ОБСЪДИХА „ДЕРВЕНТСКИ ВЪЗВИШЕНИЯ“ В ЕЛХОВО

         Защитена зона «Дервентски възвишения» представиха на обсъждане в Елхово. В обсъждането взеха участие кметът на община Елхово г-н Петър Киров, кметове на населени места от общините Елхово и Болярово, чиито землища попадат в обхвата на защитената зона

Защитена зона «Дервентски възвишения» представиха на обсъждане в Елхово. В обсъждането взеха участие кметът на община Елхово г-н Петър Киров, кметове на населени места от общините Елхово и Болярово, чиито землища попадат в обхвата на защитената зона, служители от общинските администрации на двете общини, представител на Областна администрация, директорите на Областна служба «Земеделие» и Общинска служба «Земеделие» Елхово. Проекта на заповедта представиха служители от РИОСВ Стара Загора.

Зоната се обявява с цел опазване, поддържане и възстановяване  на местообитания на защитени видове птици като царски орел, белоопашат мишелов, малък и голям креслив орел, осояд и др. Това е поредната – 5-та защитена зона на територията на област Ямбол. Зоната обхваща близо 350 000 дка площ в землищата на 16 села – Мелница, Лесово, Чернозем, Малко Кирилово, Раздел, Вълча поляна, Голям Дервент, Лалково, Славейково от община Елхово и Мамарчево, Малко Шарково, Ситово, Шарково, Иглика, Крайново и Воден от община Болярово. В проекто заповедта на Министъра на МОСВ се забранява премахването на синори, дървета, защитни горски пояси при ползването на земеделски земи, залесяването на ливади, пасища и мери, както и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения, използването на пестициди и минерални  торове в пасища и ливади, намаляване на площта от крайречните гори от местни дървесни видове. В същото време собствениците на земеделски земи и гори ще бъдат стимулирани по редица програми като например “Програма за развитие на селските райони /2007-2013/”, мярка “Агроекологични плащания”.

В хода на дискусията се обсъждаха въпроси, свързани с възможността за изграждане на ветрогенератори и фотоволтаици в защитената зона, реализирането на инвеститорски намерения в урбанизираните територии, съгласувателните режими и др.

В едномесечния срок от публикуването на заповедта, до 18 март, заинтересованите лица могат да подават писмените си становища, възражения и предложения до министъра на околната среда, относно забраните и ограничителни режими.

Натура 2000 представлява европейска екологична мрежа за опазване на дивата природа. Нейното създаване започва през 1992г. Основната цел на мрежата е да се опазват и управляват уязвими видове и местообитания в тяхната естествена област на разпространение в Европа. Очаква се мрежата да обхване близо една пета от територията на Европейския съюз.

България е една от най-богатите на биологично разнообразие в Европа държави. Като принос за Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, страната ни трябва да защити над 80 типа местообитания, както и най-важните местообитания на 100 вида растения и 226 вида животни, определени от европейските директиви.