РАЗНООБРАЗНА И ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА В ЕЛХОВСКАТА ТРАПЕЗАРИЯ

            Разнообразна храна, отговаряща на критериите за здравословно хранене ще предлагат в обществената трапезария в Елхово. Община Елхово е представила проектно предложение за разкриване на „Обществена трапезария”

        Разнообразна храна, отговаряща на критериите за здравословно хранене ще предлагат в обществената трапезария в Елхово. Община Елхово е представила проектно предложение за разкриване на „Обществена трапезария” по реда на чл. 27 т. 3 от Закона за социално подпомагане финансиран от Фонд социално подпомагане. Проектното предложение обхваща 35 нуждаещи се граждани за периода 01.12.09 – 31.03.2010 г.

            Целта на проекта е да се подобри качеството на живот на най–уязвимите жители на общината чрез осигуряване на топла и питателна храна през зимния период. За установяване необходимостта от социалната услуга е проведена анкета сред населението в града. Преобладаващата част от анкетираните заявяват нужда от услугата и изразяват готовност да я ползват. Проектното предложение е за 35 потребители.Подборът им ще се извършва съвместно Дирекция „Социално подпомагане”.Дирекцията ще осъществява и последващ контрол по дейностите. На община Елхово ще партнира “Общински клуб  на хората с увреждания”. Те ще популяризират дейностите сред членовете си, с тяхна помощ и съдействие ще се  издирват и подбират потребителите. Като трапезария ще се ползва съществуващата столова в сградата на ул. Търговска 13. Ще се приготвя разнообразна храна, отговаряща на критериите за здравословно хранене. Предвидено е и диетично меню.

            От услугата “обществена трапезария” могат да се ползват лица и семейства на месечно подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях и самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии.

            Община Елхово очаква до края на м. октомври одобрение на проекта от МТСП чрез Фонд социално подпомагане.