В ЦСРИ „СВЕТА МАРИНА“ ОТПРАЗНУВАХА БАНГО ВАСИЛ

Познаването на традиционната култура- приказки, песни, предания, празници и обичаи, спомага за запазване на  идентичността на всеки етнос.                                

Познаването на традиционната култура- приказки, песни, предания, празници и обичаи, спомага за запазване на  идентичността на всеки етнос.                                 

Потребители на социални услуги в ЦСРИ”Света Марина”-гр. Елхово са и деца от ромски произход. Специалистите от екипа  запознават децата с ромската култура, създават  благоприятна среда за опознаване на другите етноси, като едновременно с това се създават трайни приятелства и се преодоляват етническите предразсъдъци. Познаването на ромския фолклор ще помогне на всички деца да открият  общи елементи в традициите на различните етноси в България.

            На 13 януари в ЦСРИ ”Света Марина” бе организирано тържество за   възпроизвеждане на ромския празник Банго Васил. Представени бяха всички елементи на обичая – участници, облекло, основни дейности, традиционна храна, ромски песни и танци.

Децата разказаха легенди за покровителя на ромите – Банго Васил. Около празничната трапеза беше показана йерархията в ромското семейство и ролята на всеки негов член в извършваните обреди. Празникът завърши с изпълнения на  песни и танци и трациционна трапеза.

С  посрещането на ромската Нова година продължава  традицията за отбелязване на празниците на двата етноса-българи и роми. В края на месец януари ще се организира детско парти за  именници и рожденици, празнуващи през зимата.