ТРАДИЦИИТЕ СА ЖИВИ

         Самодейните състави при читалище “Развитие” за пореден път зарадваха своите почитатели със самостоятелен концерт, посветен на Празника на град Елхово. Изявата убедително потвърди, че читалището в Елхово вече 117 години е огнище на българската култура и елховската идентичност.

           Самодейните състави при читалище “Развитие” за пореден път зарадваха своите почитатели със самостоятелен концерт, посветен на Празника на град Елхово. Изявата убедително потвърди, че читалището в Елхово вече 117 години е огнище на българската култура и елховската идентичност.

В концертната програма първи се изявиха най-малките самодейци – групата за автентични игри и народни песни ,,Пумпалчета” с ръководител Мария Райчева. Те представиха игрите за момчета – ,,Магареница”, ,,Прескочи кобила”. С много умение децата ходеха на кукили а момичетата пресъздадоха игрите – ,,Млякото свари”, ,,Сляпа кадъна” и ,,Златен пръстен”. Артистичната Тина Янчева от III клас изпълни Хумористичната песен ,,Ти ли беше дето ми се хвалеше”.

Бляскаво се  представи Певческа група за автентичен фолклор с ръководител Пенка Кючукова, които изпълниха своя репертоар в музикален съпровод на Митко Симеонов. За първи път пред елховската публика се изяви и квартет ,,Орудица”. Публиката  се посмя и на песента -сценка – ,,Хайде Калинке да идем” в изпълнение на Ганка Йорданова и Златка Статкова.

            ,,О, спомняте ли си, госпожо!” – е името, под което е известна групата за стари градски песни в Елхово с ръководител Руска Попова  и музикален съпровод Тодор Дерменджиев. Наскоро те отбелязаха своето 15 годишно съществуване. Почитателите на старите градски песни се представиха с ,, Вечер горят светлините” и ,, Кажи защо”.  ,,Песен за Елхово” по текст на Дора Кунчева и музика Тодор Дерменджиев изпълни Дияна Морова. По подобаващ начин тя представи на публиката и песента ,,Изповед”.

            Ръченица свири оркестъра за народна музика с ръководител Георги Георгиев.

С аплодисменти бе изпратено и изпълнението на народна песен от Янка Петрова и Жулиета Желева – ученички от Гимназия ,,Св. Климент Охридски”.

Хорът за обработен фолклор с диригент и ръководител Нико Попов е на сцената вече 25 години. Печелил е много призови места на фестивали и конкурси, представяйки  не само читалището, но и града. Те зарадваха своята публика с хумористичните песни ,,Иван Марийки думаше” и ,,Седнала ми е лелина Ганка”. Солистките Кичка Панайотова и Снежана Делчева се изявиха с дуетна песен. За първи път пред публиката бе показан и новият сценичен костюм на хора, закупен с пари по допълващата субсидия на Министерството на културата, който допълнително освежи и допълни изпълненията.

Концертът завърши с масова сцена и изпълнение на една от вечните български песни ,,Моя страна, моя България”, която изправи публиката на крака.

            Празничното настроение, обзело всички присъстващи доказа за пореден път, че няма да повехне коренът на българските традиции в Елховския край, че от поколение на поколение се предават бисерите от богатата съкровищница на българския фолклор.