БАЛКАНСКИ АРИСТОКРАТИ НА СЦЕНАТА В ЕЛХОВО

Две театрални вечери подариха елховските самодейци на жителите и гостите на града. Спектакълът “Балкански аристократи” е посветен на Празника на Елхово.

Две театрални вечери подариха елховските самодейци на жителите и гостите на града. Спектакълът “Балкански аристократи” е посветен на Празника на Елхово.

Самодейният театър при читалище “Развитие” в Елхово е единствения по рода си в Ямболска област. Традиционно години наред самодейците подготвят постановка, която посвещават на Празника на Елхово. И тази година театърът подготви своя постановка, която представи безплатно пред елховската публика в две поредни вечери.

„Балкански аристократи“ е постановка на Лубинка Бобич, в която са описани обикновени жизнени проблеми, които са станали в 19 век, но са абсолютно актуални и днес. Може ли балканецът да бъде европеец ? Трябва ли да прескочим границата, до къде да запазим балканската си същност и да приемем европейския начин на живот? А трябва ли като станем европейци да загубим събствената си идентичност и да бъдем смешни в очите на хората. Актьорите се опитват да бъдат европейци, но всъщност не могат, защото балканското в тях е много по-силно. Отговорите  остават за публиката.

Театралният колектив работи за постановката от началото на  новия творчески сезон. Режисьор на спектакъла и през тази година е Ивана Бординяшка. Калина Шопова е претенциозна “мома”, която трудно си избира спътник в живота. Ролята на сватовницата е поверена на Мариана Милева. В ролите на “родителите” се вписват Мария Щерева и Петър Бързулов. Кандидат “женихи” са “новобранците” Георги Янчев, Георги Терзиев и познатият Цецо Маринов. Вела Попова, Елисавета Узунова и Радка Гинчева изпълняват с изключителен успех ролите на “бабата”, “стринка” и “прислужницата Ана”. Сценографиятя на спектакъла е на художника и участник в спектакъла Георги Янчев.

Освен н празничната седмица, спектакълът е игран на елховска сцена и за учениците от училищата в града.