В ЕЛХОВО ЩЕ ГРАДЯТ „КЪЩА КАТО ВКЪЩИ“

         Община Елхово спечели проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007- 2013 г. за предоставяне на социални услуги в Център за настаняване от семеен тип. «Къща като вкъщи» ще бъде изградена за 8 деца на възраст между 7 и 12 години

Община Елхово спечели проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007- 2013 г. за предоставяне на социални услуги в Център за настаняване от семеен тип. «Къща като вкъщи» ще бъде изградена за 8 деца на възраст между 7 и 12 години, отглеждани в домове за деца лишени от родителски грижи. По проекта ще бъдат разкрити и нови работни места за обслужване на социалното заведение.

Центърът за настаняване от семеен тип се създава за деца, отглеждани в домове за деца лишени от родителски грижи за а получат по-добри условия за живот и развитие. Наред с работата по ежедневните, социални, здравни и образователни потребности, ще се търсят възможности за засилване на връзката със семейството,  настаняване при близки и роднини, приемна грижа.Основният фокус на услугите ще бъде формиране на умения за интеграция в обществото, развитие на социални умения, по-добра образователна подготовка като предпоставка за успешно професионално ориентиране.

Проектът е с продължителност 14 месеца и предвижда предоставяне на социални услуги от резидентен тип чрез създаване на Център за настаняване от семеен тип т.е. комплекс от социални услуги, които се предоставят в среда, близка до семейната. Центърът ще бъде изграден на втория етаж в сградата на бившето «Гръдно отделение». На първия етаж в същата  сграда успешно развива своята дейност Центърът за социална интеграция и рехабилитация «Света Марина».

Дейностите по проекта предвиждат доставка на оборудване, организационно консултиране за създаване на Центъра, повишаване на професионалните компетенции на персонала – обучение, консултиране, супервизия, предоставяне на услуги за деца от целевата група, информационна кампания за популяризиране на проекта.