Проведе се заседание на контролният съвет по проект „Подай ръка на човек в беда”

              Проведе се поредното заседание на Контролният съвет по проект BG051РО001- 5.2.07-0194-С-0001 „Подай ръка на човек в беда”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, по схема за безвъзмездна финансова помощ „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора

Проведе се поредното заседание на Контролният съвет по проект BG051РО001- 5.2.07-0194-С-0001 „Подай ръка на човек в беда”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, по схема за безвъзмездна финансова помощ „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „ Домашен помощник”- фаза 3. Проектът се реализира от община Елхово в партньорство със сдружение „Партньори за Европейско развитие – град Елхово”.

В състава на Съвета са включени представители на Общински съвет-Елхово, партньорите по проекта, Дирекция “Социално подпомагане” и водещата организация.

По време на проведното заседание бе представен отчет за реализираните до момента дейности. Продължава предоставянето на услугата «домашен помощник» за 30 лица с трайни увреждания и самотноживеещи възрастни хора от град Елхово и селата Кирилово, Стройно, Изгрев и Пчела. За подобряване на психологическия климат сред потребителите на услугата и обслужващите ги домашни помощници в дейностите на проекта са включени психолог – консултант и експерт «супервизия», които провеждт индивидуални и групови занимания с участниците в проекта. Проведен е вторият етап на анкета за измерване удовлетвореността на потребителите, от услугата която ползват и удовлетвореността на домашните помощници от работата, която извършват. Предстои изготвянето на анализ от реализираната анкета. Във връзка с предоставянето на услугата е извършена междинна оценка на риска в дома на потребителите, а съгласно изискванията на Закона за социалното подпомагане са актуализирани индивидуалните планове на всички потребители. Ежемесечно се извършват проверки в домовете на потребителите за оценка качеството на предоставяната услуга. С цел популяризиране дейностите по проекта и финансиращата програма са изработени информационно табло, плакати и дипляни, както и статии в местни и регионални медии. Във връзка с изискванията на Агенцията за социално подпомагане са изготвени пет междинни отчета на обща стойност 95 521 лева, които са около 81% от предвидените в бюджета на проекта средства.

В оставащите три месеца от реализацията на проекта ще продължи предоставянето на услугата. Предстои провеждането на заключителна пресконференция за отчет на проекта и  изработването на брошура отразяваща реализираните дейности.