Кметът на община Елхово подписа договор за безвъзмездна финансова помощ за строителство на Пречиствателна станция

            На 17.02.2012 г., кметът на община Елхово, г-н Петър Киров подписа  договор, в Министерство на околната среда и водите, за безвъзмездна финансова помощ  за изпълнение на проект “Проектиране и строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води, довеждащ колектор и частична рехабилитация на ВиК мрежата в гр.Елхово”,


 

 

            На 17.02.2012 г., кметът на община Елхово, г-н Петър Киров подписа  договор, в Министерство на околната среда и водите, за безвъзмездна финансова помощ  за изпълнение на проект “Проектиране и строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води, довеждащ колектор и частична рехабилитация на ВиК мрежата в гр.Елхово”, одобрен за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”, приоритетна ос1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води”, Продедура BG161PO005/10/1.11/03/19 “Подготовка и изпълнение на проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над 10 000 е.ж.”.

Регистрационният номер на проекта е DIR–51011119-17-36.  Срокът за изпълнение на договора е 36 месеца и на стойност 18 093 346,43 лв. Финансовата рамка на проекта е осигурена  от  Кохезионния фонд на Европейския съюз в размер на 80% и национално съфинансиране от 20 %.

Проектът ще бъде реализиран на два етапа : първият етап е подготовка на инвестиционен проект , включващ   прединвестиционно проучване, изготвяне на анализ „разходи – ползи”, изработване и одобряване на подробни устройствени планове и инвестиционни проекти.

Вторият етап  на проекта е изпълнение на одобрения инвестиционен проект.

С реализирането на  проектното предложение ще бъдат решени изискванията на европейското и българското законодателство, свързани с отвеждането и пречистването на отпадъчни води в околната среда и замърсяването на река Тунджа.

За постигане на основната цел ще бъдат изградени пречиствателна станция за отпадни води за гр.Елхово, довеждащ колектор свързващ съществуващата канализационна мрежа с пречиствателната станция  и  частична рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на града.

Асоцииран партньор на Община Елхово по проекта е експлоатационното дружество “Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Ямбол.

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013г.”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Елхово и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерство на околната среда и водите.