Проведе се традиционния общински кукерски празник в с. Бояново


1 януари 2012
Публикувано от

На 26 февруари се проведе традиционният Общински кукерски празник в с. Бояново, организиран от община Елхово и Читалище „Светлина” с. Бояново. Той има за цел да покаже обичаите свързани със зимните и пролетни празници на кукерските игри, и да съдейства за тяхното популяризиране и съхранение.

            На 26 февруари се проведе традиционният Общински кукерски празник в с. Бояново, организиран от община Елхово и Читалище „Светлина” с. Бояново. Той има за цел да покаже обичаите свързани със зимните и пролетни празници на кукерските игри, и да съдейства за тяхното популяризиране и съхранение.

Гости на празненството бяха кметът на община Елхово – Петър Киров, Председателя на общински съвет Елхово – Николай Тончев, зам. кмет на община Елхово – Живка Кафеджиева, Христо Христов – Директор на Етнографско – археологически музей Елхово, кметът на село Бояново Кръстю Драганов и др.

В надпреварата взеха участие кукерските групи от селата Победа, Чарган, Търнава, Гранитово, Веселиново, Маломирово, Бояново и от град Ямбол. Те бяха оценявани от жури в състав: Добринка Костова – специалист в етнографско-археологически музей – Елхово, инж. Христо Петев – Председател на комисията по обществено – социална политика и обществени дейности и Стоян Стоянов – председател на читалищното настоятелство – Бояново. Критериите, по които бяха класирани групите са автентичност, атрактивност, поддържане на традицията, интересни маски и костюми и атрактивни персонажи. Зрителите имаха възможността паралелно с журито да дадат своя вот за техния фаворит.

Кметът на община Елхово г-н Киров връчи грамоти и парични награди на спечелилите кукерските групи. Голямата награда взе кукерската група на село Чарган. Специалната награда на Кристиян Вигенин бе присъдена на село Бояново, за поддържане на традициите в селото. Наградата на публиката бе връчена на кукерската група от град Ямбол.

В наградите за персонаж бяха наградени кукерите на село Гранитово – за автентична жътва и черешово топче, на кукерската група от село Победа – за автентични волове, на кукерската група от село Търнава – за най-добър сеяч, на кукерската група от село Маломирово – за джамалото, на кукерската група от село Веселиново – за най-атрактивно магаре, на кукерската група от град Ямбол – за най-атрактивна булка и на кукерската група от село Чарган – за най-автентични стопани.

Лауреати на игрите в село Бояново 2012 бяха: кукерската група от село Гранитово – за атрактивна игра и поддържане на традициите, кукерската група от село Веселиново – реквизит и атрактивни персонажи, кукерската група от село Победа – за автентична кукерска група, кукерската група от село Маломирово – за обичая Джамало и кукерската група от село Търнава за атрактивни персонажи.


Версия за печат
Четвъртък, 26 Април 2018 / 00:46 часа

Времето в Елхово

Елхово
Ясно
14°C
Усеща се като: 14°C
Налягане: 1020 mb
Влажност: 83%
Вятър: 1 m/s ЮИ
Ветровито: 2 m/s
Изгрев: 06:17
Залез: 20:07