Р Е Ш Е Н И Е № СЗ-58-ПР/2008 г.

за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда

 

            На основание чл. 81, ал. 1, т. 2 и чл. 93, ал. 1, т. 1, ал. 3 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда и представената писмена документация от инвеститора по Приложение ¹ 2 към чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии,

 

за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда

 

            На основание чл. 81, ал. 1, т. 2 и чл. 93, ал. 1, т. 1, ал. 3 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда и представената писмена документация от инвеститора по Приложение ¹ 2 към чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии,

 

Р Е Ш И Х

 

да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за

инвестиционно предложение Изграждане на ТИР паркинг като разширение на крайпътен комплекс” в землището на село Бояново, община Елхово, имот ¹ 062028 в местността “ Под лозята”.

възложител  “ДЖИ ЕН ЕЙ” ЕООД, гр. Ямбол, ж.к. “Възраждане”, бл. 21, вх. В, ап. 15.

 

Характеристика на инвестиционното предложение:

 

            Инвестиционното предложение предвижда изграждането на ТИР паркинг с 40 паркоместа – 10 ТИР и 30 паркоместа за други видове автомобили. Този капацитет ще бъде максималното натоварване на площадката. Към ТИР паркинга ще се изгради и автосервиз.      С това инвестиционно предложение се прави разширение на дейността на фирмата възложител. Предвидената дейност влиза в обхвата на Приложение 2, т. 10 – инфраструктурни предложения, „б” – обекти с обществено предназначение, включително търговски центрове и паркинги.  Ще се разположи в имот ¹ 062028 в землището на с. Бояново, община Елхово , местността “Под лозята”, собственост на инвеститора. Не се предвижда изменения в съществуващата пътна инфраструктура. Площадката ще бъде асфалтирана и оградена. Водоснабдяването ще бъде осъществено от крайпътният комплекс, който също е собственост на инвеститора. Ще бъде изграден каломаслоуловител за събиране на евентуално разлети изгорели масла от автомобилите. Ще се обозначат отделните места за паркиране. Предвижда се  озеленяване на  част от терена.

                                             

 

                                                  

 

 

                                                   МОТИВИ:

  1. Реализацията на инвестиционното предложение няма да доведе до физически промени на района, тъй като  площадката се намира непосредствено до крайпътен комплекс с бензиностанция, газстанция, заведение за хранене и паркинг собственост на същият инвеститор. 
  2. При строителството и експлоатацията свързани с реализацията на инвестиционното намерение не се предвижда използването на природни ресурси. Водоснабдяването ще бъде осъществено от водопроводната мрежа на съседният крайпутен комплекс.  
  3. Хумусът от площадката ще се събира, поради високата категория на земята и ще се използва при озеленяването и вертикалната планировка. С изготвянето на техническият проект ще се определи местоположението на изкопните маси и ще бъдат използвани за последващото озеленяване.
  4. Реализацията на инвестиционното предложение не предполага  нарушаване и дискомфорт на околната среда. При спазване изискванията на нормативната уредба за здравословни и безопасни условия на труд по време на строителството на обекта и следващата и експлоатация не се очакват инциденти.
  5. Предвидената площадка е разположена в землището на с. Бояново и няма да окаже  вредно въздействие върху елементите на Националната екологична мрежа, както и ще липсват значителни отрицателни въздействия върху околната среда. В района няма данни за редки защитени растителни и животински видове. Няма обявени защитени територий, санитарноохранителни, защитени, уязвими и чуствителни зони в близост до площадката.
  6. Осъществяването на инвестиционното предложение няма да окаже въздействие върху хората и тяхното здраве, флората и фауната, почви, земеползване, качеството на водите, климата и ландшафта. При нормално функциониране на обекта предвидените концентраций на замърсяващи вещества не биха превишили съответните норми. Площадката отговаря на изискванията на Наредба ¹ 7 на МЗ, като са спазевни отстоянията от жилишни зони. Най-близката жилищна зона отстои на 5 километра от терена.
  7. Инвеститорът е уведомил за намерението си община Елхово и кметството на село Бояново. Не са депозирани мотивирани възражения по законосъобразност, относно реализацията на инвестиционното предложение.
  8. Отпадъците, които ще се генерират по време на строителството ще се извозват на място определено от общината. При експлоатация на обекта ще отпадат битови отпадъци , които ще се събират в контейнери  и периодически ще се извозват в сметището на село Бояново.

Настоящото решение не отменя задълженията на инвеститора за изпълнение на изискванията на Закона за опазване на околната среда и други специални закони и подзаконови нормативни актове и не може да служи като основание за отпадане на отговорността съгласно действащата нормативна уредба.

При промяна на инвестиционното предложение, на възложителя или на някои от обстоятелствата, при които е било издадено настоящето решение, възложителят/новият възложител трябва да уведоми РИОСВ, гр. Стара Загора, до 1 месец след настъпване на измененията.

Решението може да бъде обжалвано по реда на Административно-процесуалния кодекс пред Министъра на околната среда и водите или пред Окръжен съд  – Стара Загора в четиринадесет дневен срок от предоставянето   му.

дата: 16.04.2008г.                                                                ДИРЕКТОР  РИОСВ:……………………

/Н.Виденов/