ЕЛХОВО СЕ ПОБРАТИМЯВА С МОНТИКИАРИ

            Общински съвет Елхово даде съгласие гр. Елхово да се побратими с гр. Монтикиари, Италия. Предложението е постъпило от гр. Монтикиари във връзка с Програма “Европа за гражданите”.

            Общински съвет Елхово даде съгласие гр. Елхово да се побратими с гр. Монтикиари, Италия. Предложението е постъпило от гр. Монтикиари във връзка с Програма “Европа за гражданите”.

            Програмата „Европа за гражданите“ е разработена от Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз. Тя  насърчава активността на хората като носители на европейско гражданство с период на действие 2007-2013г. Чрез нея ЕК цели да повиши участието на гражданите в европейската интеграция и да увеличи у тях усещането за европейска идентичност. Целите на програмата са да се даде възможност на гражданите да участват в процеса на обединение на Европа, оформяне на европейската идентичност, подобряване на взаимното разбиране между европейските граждани, популяризиране на европейските ценности и постижения. Програмата ще подкрепя дейности по четири направления.
Активни граждани за Европа“, ще бъде насочена към директно включване на гражданите или чрез дейности, свързани с побратимяване на градове или друг тип граждански проекти. „Активно гражданско общество за Европа“, е насочена към европейски неправителствени организации, които могат да получат или структурна подкрепа на база на техните работни програми или подкрепа за транснационални проекти.
„Заедно за Европа“, ще подкрепя събития, изследвания и информационни инструменти, насочени към възможно най-широка публика от различни страни. „Активна европейска памет“ подкрепя  опазването на основни места, монументи и архиви, свързани с депортирането и възпоменанието на жертвите на нацизма и сталинизма. Общият бюджет на програмата е 215 милиона евро за периода 2007-2013 г. 

Координатор на програмата за България е Министерство на външните работи.

Елхово и Монтикиари се побратимяват за участие по проект по дейност Активни граждани за Европа“. Градовете са готови да предприемат нужните стъпки за създаването и укрепването на взаимоизгодни икономически, социални и културни връзки.

Монтикиари е град в Северна Италия. Наброява  над 21 хил. души. Зоната на Монтикиари е изключително силно развита в индустриално отношение. Тук са разположени редица промишлени предприятия най-вече в сферата на преработвателната промишленост, производство и обработка на черни, цветни метали и алуминий, машиностроителни и инструментални заводи, текстилна промишленост.

В Монтикиари се намира вторият по големина панаирен център в Ломбардия – Панаирен Център Гарда. Там се провеждат повече от двадесет различни изложения годишно с национален и международен характер.

Монтикиари се намира и само на 10 км от прочутото Лаго Ди Гарда, което облагодетелства и развитието му като туристическа дестинация, още повече че на територията му се намират  някои интересни исторически и архитектурни забележителности като катедралата  Санта Мария Асунта и замъка Бонорис, превърнал се в символ и предпочитано място за отдих на жителите и гостите на града.