Болницата в град Елхово добива нов вид благодарение на проект на община Елхово

bolnica (512 x 341)С добри темпове напредват строително-монтажните дейности в изпълнение на проект „Строително – монтажни работи с енергоспестяващ ефект на сградата на МБАЛ ”Св. Иван Рилски” град Елхово и Медицински център-1 Елхово”. Припомняме Ви, че в последните дни на месец април стартира втори етап от този проект, който включва полагането на външна топлоизолация на сградата.
Проектното предложение бе изготвено и подадено от ръководството на община Елхово още през март 2012 г., като споразумение за безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд „Козлодуй“. Изпълнението на този проект е изцяло инициатива на община Елхово, но дейностите и договарянето с фирмите изпълнители се извършва от страна на Министерство на икономиката и енергетиката.
Изпълнението на дейностите по този проект бяха разделени на два етапа. Подмяна на съществуваща стара дървена дограма с нова PVC дограма, която дейност завърши през месец ноември 2013 г. като първи етап, а в края на месец април стартира втори етап от този проект – монтаж на топлоизолация на външните стени на една от най-популярните сгради в град Елхово.
В проекта е предвидено още саниране на подпокривното пространство, а със собствени средства община Елхово ще инвестира 30 000 лева, за ремонт на покрива на болничното заведение. Средтвата ще бъдат осигурени от бюджета на община Елхово, след вече взето решение от Общински съвет – Елхово за изпълнение на разхдната част на сборния бюджет на община Елхово от месец февруари тази година.
Самите дейности за ремонт на покрива се очаква да стартират паралено с изпълението на дейностите от втори етап и при подходяща устойчива метерологична прогноза.
Чрез реализацията на проекта община Елхово цели да подобри енергийната ефективност на сградата, използвана за нуждите на МБАЛ „Св. Иван Рилски” и Медицински център-1 Елхово. Това е предпоставка за създаване на нови възможности за повишаване на конкурентоспособността и устойчивото развитие на региона и община Елхово, подобряване качеството на живот и работната среда с по-добър достъп до основните услуги.
С дейностите по този проект разходите за отопление на сградата ще паднат значително, което несъмнено ще помогне за справянето с разходите особено през зимният отоплителен период.