ВПЕЧАТЛЯВАЩА АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

Eтнографско-археологически музей в Елхово откри постоянна експозиция “Археологическото наследство на Елховско”. Експозицията е разположена в новоткрития  Туристически информационен център, който се намира на ул. Пирот. Мероприятието е част от празничната програма на Елхово.

Eтнографско-археологически музей в Елхово откри постоянна експозиция “Археологическото наследство на Елховско”. Експозицията е разположена в новоткрития  Туристически информационен център, който се намира на ул. Пирот. Мероприятието е част от празничната програма на Елхово.

Експозицията представи директорът на Етнографско-археологическия музей Христо Христов.  В залата са представени няколко тематични колекции.

Поселищният живот през праисторията в долината на Долна Тунджа и нейните притоци демонстриран чрез каменни и костени сечива, идолна пластика и характерните за периода керамика и керамични съдове. Интерес у посетителите будят възстановката на вертикален тъкачен стан от с.Борисово, съвършенната изработка на каменни скиптри от бронзовата епоха от с. Маломирово, медния слитък – предмонетна форма за търговия и размяна от бронзовата епоха открит край с. Чернозем, единствен подобен екземпляр в България, музейно притежание.

Религиозните култове са експонирани чрез оброчни плочки и фотоси на скални светилища със скални кръгове от района на с. Мелница.

Посетителите добиват представа  за търговските и административните връзки на Елховско с другите части на Балканите чрез колекцията от антични и средновековни монети и оловни печати произхождащи от землищата на всички села на общината.

Представени са по-голямата част античните и средновековни крепости край селата Раздел, Чернозем, Гранитово, Лесово и Мелница, както и богатата колекция от оръжия от различни епохи. Особен интерес представлява бронзовият меч от къснобронзовата епоха, открит край с. Пчела.

Колекцията от стъклени, бронзови и сребърни накити дава представа за естетическия вкус и материалния статус на хората живели по тези земи в древността. Интересни за изследователите са два от тях открити край с. Мелница: първият представя изображение на двуглавия византийски орел, а вторият е прабългарски и вероятно единственият намиран толкова на юг. 

Специално място е отделено на откритията на Археологическа експедиция “Странджа” под ръководството на д-р Даниела Агре през последните години: Тракийското владетелско погребение край Маломирово – Златиница, долмените край с. Голям Дервент с изображението на тракийския одриски царски “герб” и изцяло запазената антична колесница край с. Борисово. Посетителите могат да се насладят на красивите бронзови съдове и бронзова пластика от погребението на знатната тракийка от римската епоха, открито в Райкова могила край с. Стройно, собственост на елховския музей.

Поставено е начало, което ще се доразвива чрез нови постъпления от предстоящите археологически проучвания в района на Елховско.

Присъстващите, сред които кмета на община Елхово г-н Петър Киров, председателят на ОбС Елхово г-н Стоян Овчаров, зам. кметовете г-жа Кючукова и г-н Христо Христов, директори на учебни заведения, учители и ученици, приятели, не само с интерес се запознаха с изложените експонати, но и си тръгнаха с по-високо самочувствие, че са родени, живеят и работят в край с богато историческо наследство.