Удължава се с половин година срокът на действие на проект „Подкрепа за достоен живот“

Срокът за предоставяне на услугата „Личен асистент“ по проекта „Подкрепа за достоен живот“ е удължен с шест месеца. Проектът „Подкрепа за достоен живот“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

В община Елхово за 31 хора с трайни увреждания са осигурени лични асистенти, които да се грижат за тях. Данните са към януари 2012 г. Услугата се предоставя вече една година на територията на общината. Включването на лица с трайни увреждания, които не могат да се самообслужват сами, се реализира на етапи. В първия етап приоритетно бяха осигурени лични асистенти на  отпаднали инвалиди от националната програма „Асистенти на хора с увреждания”, но се приемаха заявления и от други лица. Във втория етап се обхванаха отпаднали поради прекратяване на проекта, потребители на социалната услуга по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Целта на проекта е прилагане на нов подход за предоставяне на услуги в семейна среда чрез въвеждане на принципа „индивидуален бюджет за личен асистент”. Положителното е това, че се децентрализира услугата, която до момента бе предоставяна от Агенцията за социално подпомагане на територията на цялата страна. В рамките на проекта това се осъществи в условията на партньорство с общините чрез ангажиране на общинските администрации в преките дейности по управлението и предоставянето на услугата. Също така бе дадена възможност на лицата с трайни увреждания да избират. Тоест, те активно участваха в планирането на услугата, определянето на индивидуалния бюджет и избора на личен асистент. През цялото време бяха подкрепяни семействата, в които има човек с трайно увреждане, като се даде възможност за професионално развитие на ангажираните с грижи за лицето с увреждане членове на семейството. Положителна страна на проекта още е в това, че с тази услуга всъщност се намали рискът от зависимост от институционален тип грижи на хора, нуждаещи се от помощ за обслужване. Тоест, инвалидите получаваха необходимите грижи, но в семейна среда.

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Елхово като партньор по проекта на Агенцията за социално подпомагане, Дирекция “Анализ, административно и информационно обслужване” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенцията за социално подпомагане.”